Έρευνα αποφάσισε να ξεκινήσει η εισαγγελία της Κατάνης, στην Σικελία, για να εξακριβώσει τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου που σημειώθηκε χθες το απόγευμα εκατό ναυτικά μίλια νότια της Σικελίας.

Ο προσωρινός απολογισμός των ιταλικών αρχών κάνει λόγο ως τώρα για 17 νεκρούς, 206 διασωθέντες και ως και 200 αγνοούμενους.

Οι σοροί των δεκαεπτά θυμάτων που περισυνελέγησαν μέχρι αυτή την ώρα αναμένεται να μεταφερθούν στην Κατάνη αργά σήμερα το απόγευμα. Την μεταφορά τους στην ξηρά έχει αναλάβει το πλοίο Γκρεκάλε του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Στο ίδιο πλοίο επιβαίνουν και μετανάστες που διασώθηκαν χάρη στην συντονισμένη προσπάθεια της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, του ναυτικού, της ακτοφυλακής και εμπορικών πλοίων που έσπευσαν στην θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου.

Οι ιταλοί εισαγγελείς αναμένεται να ανακρίνουν τους μετανάστες, με στόχο να εντοπίσουν τους δουλεμπόρους που οργάνωσαν το νέο αυτό «ταξίδι θανάτου».

Σε μια πρώτη φάση, οι διασωθέντες πρόκειται να φιλοξενηθούν σε χώρους που διαμορφώνονται τις ώρες αυτές στην Κατάνη, χάρη στην συνεργασία της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας και σειράς εθελοντικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του κόμματος της Λέγκα του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, συνεχίζει να ζητά την άμεση διακοπή της ανθρωπιστικής επιχείρησης «Μάρε Νόστρουμ» ώστε να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.

Εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης, ο υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «να προσθέσει την σημαία της στο κοντάρι της επιχείρησης Μάρε Νόστρουμ».

«Διαφορετικά» –πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός– «όταν εξακριβώσουμε πόσοι μετανάστες δικαιούνται πολιτικό άσυλο, θα πρέπει να τους αφήσουμε να μεταβούν στις ευρωπαϊκές χώρες όπου επιθυμούν να εγκατασταθούν»

Facebook Comments