Την αξιολόγηση B- των Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank επιβεβαιώνει η Fitch, δίνοντας σταθερές προοπτικές. Την ίδια στιγμή, ο οίκος αναβαθμίζει τις αξιολογήσεις των senior ομολόγων των τραπεζών (σε B-/RR4 από CCC/RR5) και των subordinated ομολόγων (σε CC/RR6 από C/RR6), κυρίως εξαιτίας της χαμηλότερης επιβάρυνσης των ισολογισμών τους έπειτα από την αναδιάρθρωση και τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Η Fitch τονίζει πως έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών είναι αδύναμη, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται για το υπόλοιπο του 2014, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Ειδικότερα, η Fitch υπολογίζει ότι στα τέλη του 2013, τα προβληματικά δάνεια (περιλαμβάνουν τα μη εξυπηρετούμενα και εκείνα που βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ημερών) έφταναν στο 45,6% του συνόλου για την Alpha, 41,3% για την Πειραιώς, 31,7% για τη Eurobank και  29,7% για την Εθνική. Την ίδια στιγμή, τα αποθεματικά για τα προβληματικά δάνεια κυμαίνονταν κάτω από το 50%, ποσοστό κάλυψης το οποίο η Fitch θεωρεί χαμηλό, σε ένα σενάριο στρες.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα καλύτερα ποσοστά που εμφανίζει η Εθνική Τράπεζα, οφείλονται εν μέρει στο μερίδιο πλειοψηφίας που διαθέτει στην Finansbank, η οποία διαθέτει καλύτερη ποιότητα παγίων. Παρότι όμως η διαφοροποίηση στην ΕΤΕ συμβάλει θετικά στην αξιολόγησή της, αντισταθμίζεται από τους πιθανούς περιορισμούς σε κεφάλαια και ρευστότητα. Η Eurobank, επωφελείται από ένα σχετικά πιο ανθεκτικό χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων, ενώ η Πειραιώς, διαθέτει μέρος επισφαλών δανείων, τα οποία δεν εντάσσονται στα «κόκκινα» (NPL), τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόσθετους κινδύνους.

H Fitch αναμένει ότι ο περιορισμός της ποιότητας των παγίων θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο έτος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, ενώ σημειώνει ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητάς των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζεται από το βελτιωμένο προφίλ τους σε όρους ρευστότητας και χρηματοδότησης, που οφείλεται κυρίως στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα επεκταθεί κατά 0,5% φέτος.

Η Fitch επισημαίνει ότι οι τράπεζες διαθέτουν βελτιωμένα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, κυρίως εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης τους και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση μέσω των repos της διατραπεζικής και της ΕΚΤ. Επίσης, σημειώνεται ότι Πειραιώς και Εθνική έχουν ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, όμως, πρέπει να δημιουργήσουν ένα track record διατηρήσιμης χρηματοδότησης μέσω της αγοράς αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, η εξάρτηση του κλάδου από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας έχει μεν μειωθεί σημαντικά, όμως, παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα κατά την άποψη της Fitch, στο 21% του ενεργητικού.

Η συρρίκνωση των δανείων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα οι δείκτες δανείων/καταθέσεων να υποχωρούν σε πιο λογικά επίπεδα, που κυμαίνονται από το 107% για την Εθνική έως το 123% για την Alpha. Όμως, η Fitch σημειώνει πως οι καταθέσεις του κλάδου, παρότι δίνουν ενδείξεις σταθεροποίησης, παραμένουν ευάλωτες, λόγω των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Facebook Comments