Για γερμανικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κάνει λόγο ο Τίμοθι Γκάιτνερ στο άρτι κυκλοφορηθέν βιβλίο του με τίτλο «Stress Test».

O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι στα τέλη του Ιουλίου του 2012 -κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη- επισκέφθηκε το νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντήσει τον Γερμανό ομολόγό του.

«Υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πιστεύουν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική» του δήλωσε -σύμφωνα με τον ίδιο- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το σκεπτικό του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ήταν πως με μια ελληνική έξοδο η Γερμανία θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά την Ευρώπη χωρίς ο γερμανικός λαός να θεωρεί τη βοήθεια στην Ευρώπη ως «ξελάσπωμα» των Ελλήνων. Παράλληλα, εκτιμούσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανάγκαζε εκ των πραγμάτων την Ευρώπη να προχωρήσει σε ένα πιο ισχυρό τείχος προστασίας. Κοινώς, ο Σόιμπλε ήθελε να θυσιαστεί η Ελλάδα για να τρομοκρατηθεί η Ευρώπη!

«Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό» σημειώνει ο Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, χωρίς όμως να λάβει κάποια διαβεβαίωση για τι θα έκανε η ΕΚΤ για να στηρίξει το ευρώ.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ περιγράφει και άλλη μια σκηνή με «αρνητική πρωταγωνίστρια» την Ελλάδα. Το Φεβρουάριο του 2010 κατά τη Σύνοδο της G7 στο θέρετρο Ικαλουί του Καναδά, οι Ευρωπαίοι «βράζουν» με την Ελλάδα και κάνουν λόγο για «ασυδοσία». Όπως σημειώνει ο Γκάιτνερ, «υπήρξαν εκκλήσεις για λιτότητα και δικαιοσύνη Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και αποφασιστικές δεσμεύσεις να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος που θα προκαλούσε μια στήριξη στην Ελλάδα». Μάλιστα, θυμάτια και μια δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ότι «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα βάλουμε αμέσως το πόδι μας στο φρένο». «Ο ξαφνικός πανικός στην Ευρώπη ήταν σοκαριστικός. Και η συζήτηση στο εναρκτήριο δείπνο δεν ήταν καθησυχαστική» σημειώνει ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.

Ο Γκάιτνερ ασκεί κριτική και στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, χαρακτηρίζοντας το αρχικό πακέτο του Φεβρουαρίου του 2010 «παράλογα τσιγκούνικο». Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελικό πακέτο των 110 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε από το ΔΝΤ και την ΕΕ αν και θα έπρεπε να είναι επαρκές για να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για 2 χρόνια, τελικά «υπονομεύθηκε από τις δρακόντειες περικοπές και τη ρητορική της Παλαιάς Διαθήκης».

Facebook Comments