Μετά από μόλις δεκαπέντε μήνες στη θέση αυτή, η διευθύντρια της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας “Λε Μοντ” (Le Monde) Ναταλί Νουγκερέντ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά της, ως συνέπεια του μπρα-ντε-φερ που εδώ και εβδομάδες την φέρνει αντιμέτωπη με τη σύνταξη.

Η Ναταλί Νουγκερέντ εξηγεί σε επιστολή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει “πλέον τα μέσα για να ασκήσει με πληρότητα και γαλήνη” τα καθήκοντά της.

“Η βούληση ορισμένων μελών της Μοντ να μειώσουν δραστικά τις εξουσίες του διευθυντή της εφημερίδας είναι για μένα ασυμβίβαστη με τη συνέχιση της αποστολής μου”, υπογραμμίζει.

Την Παρασκευή, οι δύο αναπληρωτές της, οι Βενσάν Ζιρέ και Μισέλ Γκερέν, οι οποίοι κατηγορούνται επίσης από ένα τμήμα της σύνταξης, είχαν ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους.

Η Εταιρεία των Συντακτών της Μοντ πρόκειται να συναντήσει τους μετόχους σήμερα το απόγευμα και ένας προσωρινός διευθυντής θα επιλεγεί σύντομα, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της εφημερίδας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση στους κόλπους της εφημερίδας πήρε έκταση και η σύνταξη απηύθυνε στην Ναταλί Νουγκερέντ ένα μήνυμα αμφισβήτησης. Επτά από τους δέκα αρχισυντάκτες ή αναπληρωτές αρχισυντάκτες της εφημερίδας είχαν επίσης ανακοινώσει πως παραιτούνται από τη θέση τους.

Οι δημοσιογράφοι επικρίνουν τη 46χρονη Ναταλί Νουγκερέντ για ένα “μοναχικό” τρόπο διαχείρισης, κατηγορώντας την ότι “δεν ακούει κανένα”.

Το κίνημα αμφισβήτησης είχε ξεσπάσει με την ανακοίνωση τον Φεβρουάριο ενός προγράμματος κινητικότητας, το οποίο προέβλεπε να περάσουν στην ψηφιακή σύνταξη περίπου πενήντα θέσεις εργασίας.

Συνεπεία της κρίσης, το νέο σχήμα της εφημερίδας που προβλεπόταν για τον Ιούνιο, αναβλήθηκε τώρα για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κυκλοφορία της έντυπης “Λε Μοντ” γνώρισε νέα πτώση το 2013, καθώς μειώθηκε κατά 4,44% στα 275.310 φύλλα κατά μέσο όρο στη Γαλλία, ενώ συνολικά (στη Γαλλία και διεθνώς) μειώθηκε στα 303.432 φύλλα (μείον 4,65%).

Η “Λε Μοντ” βρίσκεται σε κρίση ενώ και το σύνολο του γαλλικού Τύπου αντιμετωπίζει δυσκολίες, πασχίζοντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυξήσεις των τιμών, πτώση των πωλήσεων και των διαφημιστικών εσόδων, γενικευμένα ελλείμματα και προγράμματα αποχώρησης εργαζομένων.

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η “Λιμπερασιόν”, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και πρόκειται να εξαγορασθεί και να διασωθεί από το μέτοχό της Μπρινό Λεντού.

Facebook Comments