Η κρίση έφερε στον πάτο τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, και αυτό το γνωρίζει καλά όποιος Ελληνας έχει ένα δικό του σπίτι και προσπάθησε να το πουλήσει τα τελευταία χρόνια, βλέποντας την περιουσία του να χάνει την αξία της με ταχύτατους ρυθμούς.

Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν. Η αγορά έχει αρχίσει να ανακάμπτει και προσφέρει από τις πιο ελκυστικές ευκαιρίες επενδύσεων στον κόσμο.

Οι κάποτε σφυροκοπημένες οικονομίες της Ευρώπης προσφέρουν την καλύτερη αξία στην αγορά ακινήτων στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση της Knight Frank, με την Ελλάδα, την Σλοβενία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα να κατατάσσονται μεταξύ των πιο υποτιμημένων αγορών παγκοσμίως.

Η έκθεση συγκρίνει τις αγορές κατοικιών σε 27 χώρες, αξιολογώντας την πορεία των τιμών τυος σε σε σχέση με τα ενοίκια και τα εισοδήματα.

Μιλώντας στο CNBC, Ο Νίκολα Χολτ, επικεφαλής έρευνας στην Knight Frank, τονίζει ότι η αγορά της Ελλάδας όπως και οι αγορές της Σλοβενίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, είναι πολύ ελκυστικές, καθώς η απειλή της διάλυσης της ζώνης του ευρώ έχει υποχωρήσει.

«Αυτές οι πόλεις έχουν βιώσει μειώσεις τιμών μέχρι και 60% το 2008-2009 και απολαμβάνουν πλέον μια ανάκαμψη της τάξης του 20% ετησίως». Από τότε που ο Μάριο Ντράγκι είπε το2012 ότι θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να αποτρέψει μια άτακτη διάλυση του ευρώ, οι επενδύσεις σε αυτές τις πόλεις έχουν ανακάμψει», τονίζει.

Οι ευάλωτες χώρες των PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία), έχουν απολαύσει μέτρια ανάκαμψη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών τους ομολόγων έχουν επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης.

«Αυτές οι χώρες προσφέρουν εντυπωσιακά ελκυστικές τιμές σήμερα στην αγορά ακινήτων τους και οι επενδυτές αργά αλλά σταθερά αρχίζουν να το εκμεταλλεύονται», τονίζει ο Χαν. «Αυτές είναι οι αγορές- ουραγοί – οι τιμές των ακινήτων έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, αφού ήταν στο τέλμα για πολλά χρόνια», προσθέτει, διαμηνύοντας εμμέσως αλλά σαφώς πως σύντομα θα σημειωθεί ράλι ανόδου στις τιμές τους.

Αντίθετα, η έκθεση σημειώνει ότι το Βέλγιο, η Νορβηγία και ο Καναδάς είναι ανάμεσα στις πόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο από μία διόρθωση στην αγορά ακινήτων.

Facebook Comments