Τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ των μελών του αλλά και μεταξύ της διοίκησης και της διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου καλείται για άλλη μια φορά να διαχειριστεί το διοικητικό συμβούλιο το επόμενο διάστημα, καθώς σταθμίζει τα δεδομένα για έκδοση κεφαλαίου.

Το θέμα της έκδοσης, που έχει ήδη συζητηθεί σε επίπεδο ΔΣ μετά τις εισηγήσεις της HSBC για είσοδο συγκεκριμένων hedge funds, θα απασχολήσει το σώμα και σε επόμενες συνεδρίες.

Το βελτιωμένο διεθνές περιβάλλον και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια (core tier 1) που πλησιάζουν το 20% έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος αλλά και ουσιαστικό κίνητρο για άντληση κεφαλαίων από την Τράπεζα Κύπρου.

Η Τράπεζα έχει σταθμισμένα κεφάλαια €24,4 δισ. και core tier 1 10,2% – περίπου το μισό σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες.

Το θέμα της έκδοσης κεφαλαίου προσκρούει στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των μελών του ΔΣ και με τη διεύθυνση της Τράπεζας, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.

Οι διαφωνίες σχετίζονται με το βαθμό του dilution που θα δεχθούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, που ως επί το πλείστον είναι ρώσοι ανασφάλιστοι καταθέτες και οι οποίοι εκπροσωπούνται στο ΔΣ της τράπεζας. Η Τράπεζα δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιεύσει το μετοχολόγιο της.

Υπάρχουν επίσης διαφωνίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι εισήγηση για πραγματοποίηση κλειστής διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων, στην οποία θα συμμετέχει μόνο αριθμός προεπιλεγμένων ταμείων. Με την πρόταση αυτή διαφωνούν έντονα αρκετά μέλη του ΔΣ, καθώς θεωρείται περιοριστική, ενώ φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός για τις αλλαγές που θα επιφέρει μια τέτοια ρύθμιση στη διοικητική δομή του οργανισμού.

Η Κεντρική Τράπεζα, που είχε τις τελευταίες μέρες επαφή σε ανώτατο επίπεδο με την ηγεσία της Τράπεζας, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των μελών του ΔΣ. Προτρέπει μεν το ΔΣ να προχωρήσει σε έκδοση κεφαλαίου αλλά αδυνατεί προς το παρόν να σπρώξει δυναμικά τα πράγματα προς την κατεύθυνση της έκδοσης κεφαλαίου καθώς επιχειρεί να κάνει ένα συγκερασμό των διαφόρων απόψεων που υπάρχουν στην Τράπεζα και στο ευρύτερο πολιτειακό περιβάλλον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διαφωνίες σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου δυσχεραίνουν τη λήψη αποφάσεων. Πριν λίγες βδομάδες, η δήλωση του προέδρου του ΔΣ Κρίστη Χασάπη για άμεση προώθησης της δημιουργίας τράπεζας αναπτύξεως, δεν μετουσιώθηκε σε απόφαση, λόγω των έντονων διαφωνιών που υπάρχουν. Άτομα που βρίσκονται κοντά στο ΔΣ διαμηνύουν, σήμερα, ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα χρειαζόταν χρόνο.

Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν εντός του ΔΣ τείνουν να το καταστήσουν αναποτελεσματικό, σε μια δύσκολη συγκυρία, που η τράπεζα καλείται να ανταποκριθεί επαρκώς στο διαμορφούμενο περιβάλλον.

Πέραν του ανταγωνισμού που θα δεχθεί από τις ελληνικές τράπεζες με την πλήρη άρση των περιορισμών στην εσωτερική διακίνηση χρημάτων, η Τράπεζα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει και τον εγχώριο ανταγωνισμό.

Η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε απόφαση για ενίσχυση του κεφαλαίου της σε ψηλότερα επίπεδα από αυτά της Τρ. Κύπρου ενώ ο Συνεργατισμός έχει ήδη κεφάλαια (core tier 1) 14%.

Η Τράπεζα πρέπει επίσης να διαχειριστεί την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί σε σχέση με την πορεία των stress tests και τη φυγή καταθέσεων που συνεχίζει να υπάρχει στο σύστημα.

Η δυστοκία στη λήψη αποφάσεων εντός του ΔΣ καθιστά ακόμα πιο δύσκολη τη συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο επίσημων θεσμικών επενδυτών. Ο υπουργός οικονομικός έκανε χθες νύξη στη συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για χρηματοδότηση στην Κύπρο που θα σταθεροποιούσε το τραπεζικό σύστημα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μετά από συνάντηση με τη διοικητή της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, έκανε αναφορά στην πιθανότητα συμμετοχής θυγατρικής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η αναφορά του ήταν για το International Finance Corporation το οποίο προσεγγίστηκε στις αρχές του έτους για συμμετοχή στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς προς το παρόν να υπάρχει συνέχεια, παρά τη θετική προσέγγιση ανώτερου στελέχους του διεθνούς οργανισμού προς την Κύπρο.

Facebook Comments