Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα σε σχεδόν δύο μήνες την Παρασκευή, καθώς η αγορά χτυπήθηκε για δεύτερη ημέρα από την αβεβαιότητα σχετικά με την φορολόγηση των κατόχων των ελληνικών ομολόγων καθώς και τον κίνδυνο αστάθειας στην κυβέρνηση, μετά τις ευρωεκλογές.

Μπορεί η γκάφα του ΥΠΟΙΚ να διορθώθηκε, καθώς η κυβέρνηση απέσυρε την εγκύκλιο, με στόχο να περιορίσει τους φόβους των επενδυτών, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Οι φόβοι οδήγησαν τις αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να αυξηθούν κατά 0,5% την Πέμπτη και κατά 15 μονάδες βάσης περαιτέρω, την Παρασκευή, αγγίζοντας το 6,97%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Μαρτίου., να και στη συνέχεια υποχώρησαν στο 6,88%.

Οι αναλυτές και οι traders τονίζουν ότι η κίνηση της κυβέρνησης να καταργήσει τη φορολογική επιβάρυνση, δεν αναμένεται να φέρει πίσω τους επενδυτές που αποχώρησαν από τα ελληνικά ομόλογα αυτή την εβδομάδα.

«Δεν χρειάζεται να γίνουν πολλά για να προκληθεί ζημιά στην ψυχολογία των επενδυτών. Ο συνδυασμός παράξενων ειδήσεων και η εκτόξευση των αποδόσεων αρκούν για να προκαλέσουν έξοδο χωρίς επιστροφή», τονίζει ο Ντέιβιντ Σνάουτζ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

«Η αγορά φαίνεται να έχει ηρεμήσει λίγο, αλλά η ανησυχία για την Ελλάδα παραμένει, εν όψει ευρωεκλογών και των όποιων συνεπειών των αποτελεσμάτων τους», προσθέτει.

Οι επενδυτές βλέπουν τις ευρωεκλογές της επόμενης εβδομάδας ως κίνδυνο για την Ελλάδα, διότι μια ισχυρή ένδειξη υποστήριξης των κομμάτων της αντιπολίτευσης μπορεί να αποδυναμώσει την ήδη εύθραυστη κυβέρνηση και ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για τις εθνικές εκλογές.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα τεθεί σε κίνδυνο εάν η πλειοψηφία ψηφίσει τα κόμματα που δεν υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής έρευνας της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Sunrise Brokers.

Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 250 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, αλλά οι αναλυτές φοβούνται ότι μια αντιστροφή του κλίματος η οποία ξεκίνησε από ορισμένα hedge funds που ξεφορτώθηκαν τις θέσεις τους, θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο από μια απλή… παρένθεση.

«Αν η μεταβλητότητα ενισχυθεί, τότε η αξιολόγηση του κινδύνου γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, και για τους άλλους επενδυτές, μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της BNP Paribas, Πάτρικ Ζακ.

Facebook Comments