Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει πως δεν είναι αναγκαίο να διοχετευθεί περισσότερη ρευστότητα στις ισπανικές τράπεζες, καθώς βρίσκει πως το ποσό που έχει εγκριθεί ήδη είναι επαρκές κι ότι το πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, όπως προκύπτει από τη σημερινή ανακοίνωση των πορισμάτων της έκθεσής της για το θέμα.

«Επί του παρόντος δεν βλέπουμε την ανάγκη να εκταμιευθούν άλλα κονδύλια» από τα 41,37 δισεκ. ευρώ που έχουν διατεθεί σε δύο δόσεις για την ανακεφαλαιοποίηση οκτώ ισπανικών τραπεζών και της ‘κακής τράπεζας’, η οποία δημιουργήθηκε για να απορροφήσει τα ‘τοξικά’, μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Όμως «για τις υπόλοιπες ισπανικές τράπεζες δεν υφίσταται ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας, ή αυτές μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα μόνες τους», προστίθεται στο ίδιο έγγραφο, που αποκλείει την επέκταση κάποιας βοήθειας.

Το πρόγραμμα για την ευρύτερη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα βρίσκεται «καθ’ οδόν» παρά τις «φιλόδοξες διορίες», υποστηρίζει η Επιτροπή στην έκθεσή της.

Ωστόσο, «θα είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η ώθηση» προκειμένου «να ξεπεραστούν οι υπάρχουσες σημαντικές προκλήσεις», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Παράλληλα, στην έκθεση που δημοσίευσε από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν απέκλεισε» την πιθανότητα να αναθεωρήσει τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ισπανία, η οποία ήδη έχει κατορθώσει να το μειώσει στο 6,7% του ΑΕΠ το 2012, εφαρμόζοντας μία πολιτική αυστηρής λιτότητας και περικοπών, εις βάρος της γενικότερης ανάπτυξης.

Η χώρα ήδη έχει εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες νέες διορίες για την επίτευξη των στόχων και δύναται να αναμένει μία προνομιακή μεταχείριση από την Ε.Ε., εξόν κι εάν βρεθεί αντιμέτωπη με «απρόβλεπτες οικονομικές δυσκολίες».

«Η επίτευξη των στόχων από τη Μαδρίτη το 2014 είναι μία μεγάλη πρόκληση και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία αναθεώρηση των στόχων», επισημαίνεται στο κείμενο της έκθεσης.

Την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος έθιξε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίνδος: «είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να βρούμε έναν δρόμο (συνεννόησης), με επαρκή επίπεδα ευελιξίας, καθώς η Ισπανία πρέπει να αφήσει πίσω της την κρίση», δήλωσε ο υπουργός.

«Ορισμένοι μπορεί να το ονομάσουν ευαισθησία, άλλοι να μιλήσουν για επινοητικότητα, αλλά εκείνο που συζητούμε είναι να βρεθεί μία ισορροπία δεδομένου του οικονομικού κλίματος και μπορεί να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων εντός των προσεχών εβδομάδων», πρόσθεσε ο ντε Γκίνδος.

Facebook Comments