«Η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της» έγραψε στο προφίλ του, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, σήμερα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ.Γιούνκερ επισκέφθηκε το αρχηγείο της Frontex, είδε από κοντά τα έργα για το μετρό της Αθήνας, συνομίλησε με υπουργούς και γευμάτισε με τον πρωθυπουργό στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το σχόλιο του κ. Γιούνγκερ αναρτήθηκε κάτω από φωτογραφία του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα Σίμο Σιμόπουλο, με τους οποίους επισκέφθηκε τα εργοτάξια του Μετρό στις περιοχές του Αιγάλεω και του Κορυδαλλού, ενόψει της επέκτασης της γραμμής 3.

Τον κ. Γιούνγκερ υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, το μεσημέρι στο Μουσείο της Ακρόπολης, και τον ξενάγησε στους χώρους του, ενώ τον ενημέρωσε και για την πορεία των έργων στην Ακρόπολη. Μετά την ξενάγηση, οι δυο τους γευμάτισαν στο εστιατόριο του Μουσείου.

Το πρόγραμμα του υποψηφίου για την προεδρία της Επιτροπής περιελάμβανε και επίσκεψη στο γραφείο της Frontex, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας και για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδεία των υπουργών Ναυτιλίας και Αγιαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, επισκέφτηκε, αρχικά, το Γραφείο Συνδέσμων του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης (FRONTEX), το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Εκεί συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη με στελέχη του Frontex και του Λιμενικού Σώματος, για τις κοινές επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα, που αφορούν την αντιμετώπιση των ροών της παράνομης μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης σύσκεψης, διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού Frontex και Λιμενικού Σώματος, στην ολοένα αυξανόμενη πίεση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα.

Στη συνέχεια, μετέβη στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του κέντρου, να ενημερωθεί από στελέχη για το έργο του Λιμενικού Σώματος, στους τομείς της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και συνολικά της έρευνας και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έμφαση δόθηκε στην ανοδική πορεία που σημειώνουν τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα, την επικέντρωση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε στελέχη και επιχειρησιακά μέσα στο θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με την τάση μείωσης της χρηματοδότησης από την Frontex.

O κ. Βαρβιτσιώτης παρέδωσε στον κ. Γιούνκερ έγγραφο ενημέρωσης που απεικονίζει την πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά το Λιμενικό Σώμα αναφορικά με τη διαχείριση του φαινόμενου της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα.

Στο έγγραφο περιγράφεται η επιχειρησιακή αναδιάταξη των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος με επικέντρωση σε έμψυχο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα στα θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και αποτύπωση της τάσης μείωσης της χρηματοδότησης από τον οργανισμό του FRONTEX και την ανάγκη αύξησης των πόρων, εν όψει του νέου προγραμματισμού των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Ο κ. Δένδιας ενεχείρισε στον κ. Γιούνκερ ενημερωτικό σημείωμα που αναφέρεται στη συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση από την Ελλάδα της μετανάστευσης και του ασύλου, με έμφαση στις εφαρμοζόμενες δράσεις, στο κόστος αυτών για το κρατικό προϋπολογισμό και στο κενό χρηματοδότησης που υφίσταται από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ταμεία, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για την προσεχή επταετία (2014-2020).

Facebook Comments