Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών περιορισμών στις πωλήσεις ομολόγων που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε “μικρούς” πελάτες τους, καθώς φοβάται ότι δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από αυτά τα επενδυτικά μέσα, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

H ΕΒΑ φοβάται ότι τα τραπεζικά ομόλογα μπορεί να «κουρευτούν» (bailed in), εάν τα κεφάλαια μίας τράπεζας μειωθούν πολύ ή εάν αυτή αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία. Τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες έσπευσαν να πουλήσουν μεγάλα ποσά ομολόγων που μπορεί να μετατραπούν σε μετοχές, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση.

Η EBA, η οποία έχει την αρμοδιότητα για την εποπτεία των τραπεζών στην ΕΕ, θέλει να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες δεν απευθύνονται σε επενδυτές, χωρίς να έχουν αυτοί γνώση των κινδύνων των ομολόγων, τα οποία δεν προστατεύονται από τα πλαίσια εγγύησης των καταθέσεων. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι σύνθετα επενδυτικά μέσα, όπως τα ομόλογα που είναι μετατρέψιμα υπό όρους σε μετοχές (contingent convertible bonds), δεν πωλούνται αυτή την περίοδο σε “μικρούς” επενδυτές, αλλά οι εποπτικές Αρχές θέλουν να αποφύγουν σκάνδαλα προβληματικών πωλήσεων που ταλάνισαν τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της EE, η EBA εξετάζει την έκδοση μίας δημόσιας προειδοποίηση προς τους μικρούς επενδυτές για τους κινδύνους που έχουν συγκεκριμένες μορφές τραπεζικών ομολόγων. Μπορεί, επίσης, να διατυπώσει κατευθυντήριες γραμμές για το θέμα αυτό ή να ζητήσει εντολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Στα πιθανά επόμενα μέτρα περιλαμβάνονται η απαγόρευση της πώλησης συγκεκριμένων προϊόντων σε μικρούς επενδυτές, η υποχρέωση των τραπεζών να τους κοινοποιούν από πριν ότι δεν υπάρχει η προστασία που προβλέπεται για τις καταθέσεις ή να πρέπει οι ιδιώτες να υπογράφουν δήλωση ότι γνωρίζουν πως η εγγύηση των καταθέσεων δεν καλύπτει τις επενδύσεις τους.

Οι κίνδυνοι των τραπεζικών ομολόγων για τους λεγόμενους “μικρούς” επενδυτές εκτέθηκαν με το σκάνδαλο των πωλήσεων προνομιούχων μετοχών της ισπανικής τράπεζας Bankia, που διασώθηκε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης το 2012. Οι μικροί επενδυτές αναγκάσθηκαν να υποστούν ζημιές από τις προνομιούχες μετοχές που αγόρασαν, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους που αυτές συνεπάγονταν, προκαλώντας ένα κύμα δικαστικών αγωγών. Αγωγές ασκήθηκαν και κατά άλλων τραπεζών στη Νότια Ευρώπη, περιλαμβανομένης της τράπεζας Banca Popolare di Milano, η οποία επλήγη από συλλογική αγωγή μικρών επενδυτών για μία υπόθεση μετατρέψιμων ομολόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της EBA – στο οποίο μετέχουν οι αρμόδιοι για την τραπεζική εποπτεία των 28 χωρών της ΕΕ – αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την καλύτερη προστασία των καταθετών τους ερχόμενους μήνες. Ένας εκπρόσωπος της EBA δήλωσε: «Η EBA εξετάζει το θέμα στο πλαίσιο της εντολής της για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αν και είναι πολύ νωρίς για σχόλια, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι στην αναγνώριση πιθανών ζημιών που μπορεί να υποστούν οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες».

Facebook Comments