Το στίγμα, για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της «γαλάζιας παράταξης»,  σε σχέση, με το επίκαιρο ζήτημα της ονοματολογίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δόθηκε χθες, στην συνεδρίαση τομεαρχών της ΝΔ, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τους ίδιους, τους τομεάρχες.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παρέμβασή του στην τρίωρη συζήτηση, των ηγετικών στελεχών της ΝΔ, έθεσε τις κόκκινες  γραμμές του, για την  ατζέντα των Σκοπίων, που ουσιαστΙκά, μονοπώλησε τη συζήτηση.

Ο πρόεδρος της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διεμύνησε, πως, ουσιαστικά, η κόκκινη γραμμή τους, είναι αυτή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την Ντόρα Μπακογιάννη, και περιλαμβάνει τρία απαράβατα, για αυτούς θέματα.

-Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

-Erga omnes για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

-Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού, με τη ΝΔ να τονίζει πως η αποκήρυξη μπορεί να γίνει μόνο μέσα μέσω διμερούς συμφωνίας, η οποία θα υιοθετηθεί κατόπιν από τον ΟΗΕ.

«Από τη στιγμή που προκύψει συγκεκριμένη και ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση, θα περάσει από τα θεσμικά όργανα της Νέας Δημοκρατίας και η θέση θα υιοθετηθεί από όλους μας και θα τηρηθεί απαρέγκλιτα», τόνισε, σύμφωνα με πηγές της οδού Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα προς το εσωτερικό της «γαλάζιας παράταξης».

«Ουδόλως είναι δεδομένη η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας σε μία λύση μόνο για το όνομα…Δεν υπήρξε καμία απολύτως απαγόρευση σε κανένα στέλεχος μας είτε να εκφράσει την άποψή του, είτε να πάει σε συλλαλητήριο», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός  της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κύριος Μητσοτάκης μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του επέλεξε να κινηθεί σε τόνους, ιδιαίτερα αιχμηρούς κατά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, επισημαίνοντας πως η ΝΔ ζητάει, συνεχώς,  ενημέρωση από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κοινή τους ενιαία θέση και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Για «εξαιρετικά αδύναμη θέση της χώρας μας» μίλησε η κ. Μπακογιάννη, αποδίδοντας όλο το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί για το σοβαρό ζήτημα των Σκοπίων, στην ανικανότητα της κυβέρνησης. «Υπάρχουν δυο γραμμές και αυτός είναι ο λόγος που δεν ενημερώνουν γιατί θα φανεί η διχοστασία τους…Να μη λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις διεθνείς πιέσεις γιατί και το 2008 δεχόμασταν πιέσεις αλλά σηκώσαμε το ανάστημά μας», τόνισε χαρακτηριστικά η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουστάκους,  σχολίασε ως αδύναμη τη στάση της κυβέρνησης, αφού η ίδια καλεί τόσες μέρες την αντιπολίτευση να πάρει θέση, χωρίς η ίδια να έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. Επίσης τόνισε πως είναι λυπηρό, να ενημερώνονται οτι υπάρχουν συνομιλίες, από την πλευρά των Σκοπίων και όχι από την κυβέρνηση.

Ο κ. Βορίδης είπε και εκείνος σε έντονο ύφος πως «Είναι εξαιρετικά λυπηρό για το έθνος να διαπραγματεύεται αυτή η κυβέρνηση αυτή τη συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία. Τους μισούς δεν τους νοιάζει καν να ονομαστούν  «Μακεδονία» τα Σκόπια. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο να δημιουργήσουν πρόβλημα σε εμάς», ενώ ο βουλευτής Βέροιας κ. Καραμανλής ανέφερε ότι για το Σκοπιανό πρέπει να μιλάνε μόνο οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Facebook Comments