Το ποσοστό της ανεργίας έχει αρχίσει σταδιακά να μειώνεται στις ΗΠΑ και οι μισθοί ενδεχομένως να αυξηθούν στη διάρκεια του 2018, εκτιμά η Goldman Sachs.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Τζαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση 3%, κατά μέσον όρο, των ωριαίων αποδοχών το 2018, έναντι 2,5% κατά τη διάρκεια του 2017. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αύξηση της τάξεως του 3% νομίζω ότι είναι μια λογική πρόβλεψη για τους επόμενους 18 μήνες, ενώ το 3,5% βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από αυτό που εγώ θεωρώ ρεαλιστικό».

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία που συγκεντρώνει τα στατιστικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, πέρυσι καταγράφηκε αύξηση του ωρομισθίου κατά 65 σεντς, γεγονός που θεωρήθηκε απογοητευτικό αν ληφθεί υπ’ όψιν η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη που σημείωσε η αμερικανική οικονομία. Τον προηγούμενο μήνα η επενδυτική τράπεζα είχε δηλώσει στο πλαίσιο έρευνας ότι «αναμένουμε τα ποσοστά ανεργίας να μειωθούν στο 3,5% έως τα τέλη του 2018». Κατά την ίδια, σε περίπτωση που αυτό επιτευχθεί, η μισθολογική αύξηση και ο πληθωρισμός θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Η επενδυτική τράπεζα επισήμανε ακόμα ότι παρότι, κατά κάποιον τρόπο, η αύξηση των μισθών ήταν ισχνή το 2017, το 2018 αναμένει ότι θα υπάρχει εκ νέου μισθολογική αύξηση. Σε γενικές γραμμές, η μισθολογική αύξηση είναι υποτονική, παρότι το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 ετών και διαμορφώθηκε στο 4,1%. Αυτό εν μέρει οφείλεται στις αλλαγές που έχουν επιφέρει η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση αλλά και στην επιβράδυνση του ρυθμού παραγωγής.

Facebook Comments