Το πρώτο μεγάλο βήμα για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού είναι γεγονός. Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες τα βρήκαν σήμερα στα σημαντικότερα σημεία και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης, προς μεγάλη ικανοποίηση τόσο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όσο και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως φέρεται να δήλωσε σε συνεδρίαση της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης στο Βερολίνο η Άγκελα Μέρκελ στόχος της είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις Απόκριες, που γιορτάζονται στη Γερμανία 12 και 13 Φεβρουαρίου. Συνεπώς δεν αποκλείεται τέλη Μαρτίου, περίπου έξι μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017, το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει «πράσινο φως» στην τέταρτη θητεία της Άγκελας Μέρκελ. Αναφερόμενη στην συμφωνία, μεταξύ των τριών δυνητικών εταίρων, στο γενικό πλαίσιο ενός προγράμματος για μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για συμφωνία «δούναι και λαβείν». Με άλλα λόγια, το κάθε κόμμα κατάφερε να περάσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό θέσεις που τις θεωρούσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε μια μελλοντική κυβέρνηση.

Σημεία της συμφωνίας

Ορισμένα από τα αποτελέσματα της συμφωνίας είναι τα εξής:

-δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά ελαφρύνσεις (επικράτησαν CDU, CSU)
-το επίπεδο των συντάξεων παραμένει στο 48% του μέσου όρου του μισθού (επικράτησε το SPD)

-ο ανώτατος αριθμός προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως καθιερώνεται στις 220.000 (επικράτησε το CSU)

-περιορισμός στην επανένωση οικογενειών προσφύγων στα 1000 άτομα μηνιαίως (επικράτησε το CSU)

-θα προετοιμαστεί χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα (όλα τα κόμματα)

-μελλοντικά οι εργοδότες θα συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία με το ίδιο ποσοστό όπως οι εργαζόμενοι (επικράτησε το SPD)

-«νέο ξεκίνημα» στην ΕΕ, δηλαδή προσέγγιση στις προτάσεις Μακρόν (αίτημα του SPD).  

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας τα τρία κόμματα συμφώνησαν σε μια αύξηση της γερμανικής συνδρομής στο προϋπολογισμό της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό επικροτούνται «ειδικοί πόροι για την οικονομική σταθεροποίηση και την κοινωνική σύγκλιση όπως και για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη, που πιθανώς να αποτελέσουν την αφετηρία ενός μελλοντικού επενδυτικού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.»  Σχετικά με το ρόλο του ΕΜΣ, αυτός θα πρέπει μελλοντικά να μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, τα τρία κόμματα υποστηρίζουν πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «ολόπλευρα» οι αιτίες της φυγής, πως η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι μια συλλογική υπόθεση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη και ότι η ευθύνη για τους πρόσφυγες θα πρέπει να μοιραστεί «αλληλέγγυα» μεταξύ τους.

Συνέδριο του SPD

Στη βάση του αποτελέσματος των διαβουλεύσεων θα πρέπει τώρα τα κόμματα να αποφασίσουν κατά πόσο συμφωνούν με την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα έχουν ως στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης. Την απόφαση στους Χριστιανοδημοκράτες και στους Χριστιανοκοινωνιστές θα την πάρουν τα προεδρεία, ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες το συνέδριο που θα συνέλθει την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, στη Βόννη.

Facebook Comments