Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση έκανε λόγο για οριστικό τέλος των μνημονίων. Χαρακτηριστικά είπε ότι «σήμερα η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται να κάνει το αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο». Και προσέθεσε ότι με τη σημερινή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» και «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».

Αναφερόμενος σκωπτικά στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι ενώ η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς». Επεσήμενε, επίσης, ότι η αριστερά δεν απέδρασε στα δύσκολα, το καλοκαίρι του 2015, σε ανττίθεση με όσα πίστευαν όσοι λεηλάτησαν τη χώρα άνηκαν στο παλιό πολιτικό σύστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το καλοκαίρι αφήνουμε πίσω μας τη δυσκολότερη περίοδο που έζησε η χώρα από το 1974 και αυτό αφήνει εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς. «Αφήνουμε πίσω μας μία πολλαπλώς επιζήμια περίοδο» υπογράμμισε και ανέφερε προσέθεσε εμφατικά ότι «η περίοδος των οχτώ ετών θα κρατούσε περισσότερο αν δεν έστελνε στην αντιπολίτευση ο λαός τα κόμματα που κυβέρνησαν μόνο με τον φόβο και από το 2015 και μετά αντιπολιτεύονται με την καταστροφολογία. Από την ημέρα που αναλάβαμε έχουν μονίμως ανοιχτό το κουτί της Πανδώρας».

Ξεκινώντας την κριτική του στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ειρωνικά ότι διεκδικεί την πρωτιά γιατί «δεν υπάρχει άλλος αρχηγός της Αντιπολίτευσης στα χρονικά που μόνο λίγους μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας ζήτησε εκλογές και προέβλεψε ότι η α’ αξιολόγηση δεν θα κλείσει (…) Μετά μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα πετύχουμε κανέναν στόχο και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Παρά την διάψευση συνέχισε το ίδιο βιολί». Και συνέχισε διερωτώμενος αν έχει ως σύμβουλό κάποιον… αστρολόγο ο οποίος του λέει όσα θέλει να ακούει καθώς λέει κάθε πρωτοχρονιά πως κάθε έτος είναι εκλογικό: «Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας»

Αναφέρθηκε και στα οικογενειακά επιδόματα και μίλησε για ακραία στρέβλωσή του: «Ο εξορθλογισμός του οικογενειακού επιδόματος, αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία απέναντι στις οικογένειες με δύο και τρία παιδιά». Προσέθεσε, επιπλέον, πως 100.000 τρίτεκνοι και πολύτεχνοι θα ενισχυθούν αλλά μίαα μικρή κατηγορία οικογενειών θα δει μειώσεις. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι τους επόμενους μήνες θα προβούν σε ρυθμίσεις για να καλυφθεί η διαφορά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το ζήτημα των απεργιών και εξαπέλυσε δριμύα επίθεση στη ΓΣΕΕ αναφέροντας ότι «όταν δίναμε τη μάχη, στη διαπραγμάτευση πετύχαμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας» και από την πλευρά της υπήρξε ουδεμία στήριξη. «Εμείς θέλουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα μαχητικά», είπε δείχοντας τη ΓΣΕΕ και δηλώνοντας πως δεν καταργείται το δικαίωμα στην απεργία με την παρούσα κυβέρνηση. Συγκεκριμένα είπε ότι η διάταξη που έμεινε αναφέρει ότι η απόφαση για απεργία πρέπει να παρίστανται – και όχι να ψηφίζουν- το 50%+1 των ενεργών μελών του εκάστοτε σωματείου, υπογραμμίζονρας ότι ορισμένη διάταξη δεν αλλάζει, αφού απαιτείται πάντοτε σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Μάλιστα χαρακτήρισε ως απολύτως ψευδή και ανήθικη «την καμπάνια που διεξάγεται, ότι η κυβέρνηση εφαμόζει τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των δανειστών». Μάλιστα τους κάλεσε να ανατρέξουν σε αυτά που ζητάνε ρωτώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της, αποκαλώντας του ως γνήσιους εκφραστές τους. 

 

Facebook Comments