Ο πάστορας από την Ατλάντα είχε ένα όνειρο για την δημιουργία μιας κοινωνίας που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα σε ΌΛΟΥΣ ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, πολιτικής τοποθέτησης.

Κατάφερε να κάνει το ζητούμενο, κεκτημένο. Πάλεψε.  Έπεισε και θυσιάστηκε για τις απόψεις του.

Απόψεις που ακούστηκαν τόσο παλλαϊκά για πρώτη φορά, σε μια Αμερική η οποία ακόμη δεν μπορούσε να ανεχθεί την διαφορετικότητα.

Αντιμετώπισε με μαχητικό, μα πάντα ειρηνικό τρόπο τον συντηρητισμό και τον εθνικισμό που ενυπήρχε στην πλειοψηφία των αμερικανικών σπιτιών (κάνοντας πρόσφορο το έδαφος για την εγκληματική δράση της ΚΚΚ και παρεμφερών ιδεολογιών), μα και την ακραία πλευρά των μαύρων μαχητών που ζητούσαν εκδίκηση για τα δεινά τόσων αιώνων.

Ένα ποσοστό της αφροαμερικανικής κοινότητας τον κατηγόρησε πιστεύοντας πως η στάση του ήταν υπερβολικά ήπια, αλλά ποιος μπορεί να ξεχάσει την μετάλλαξη του εξτρεμιστή Malcolm X σε πιο μετριοπαθή διεκδικητή των δικαιωμάτων της μαύρης φυλής – πράξη που βέβαια οδήγησε στην σφαγή του από άφρονες ομοϊδεάτες του.

«Το όνειρό του»  οφείλει να μας εμπνέει 40 χρόνια μετά την δολοφονία του εκείνο το Απρίλη,  χωρίς ενδοιασμούς, σε μια εποχή που το φίδι του εθνικισμού αρχίζει να ξαναγεννά, σε μια εποχή στην  οποία η μαζική πλειοψηφία των ταγών των εθνών, επενδύει στο μένος και όχι στην ενότητα και την σύμπνοια.

PS “we must learn to live together as brothers or we perish together as fools…” (Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί ως αδέρφια ή θα χαθούμε μαζί ως ανόητοι)

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1929 γεννήθηκε ο Martin Luther King jr

Facebook Comments