Για μετά το καλοκαίρι μετατίθενται οι αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας για την «διαχείριση» της Finansbank, ενώ τυπική θεωρείται η χωρίς τροποποιήσεις έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η διοίκηση της Εθνικής θα ανοίξει εκ νέου τον φάκελο «Finansbank» τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα επανεξεταστούν οι συνθήκες και θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος και ο χρόνος που θα διατεθεί μειοψηφικό πακέτο μετοχών της τουρκικής θυγατρικής.
 
Στο εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης που υποβλήθηκε από την ΕΤΕ πριν την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης συμπεριλαμβάνεται η πώληση ποσοστού της τάξης του 40%. Σήμερα, με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την άντληση 2,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη από πλευράς Εθνικής ακόμη και του δυσμενούς σεναρίου των stress tests, η DGComp φέρεται να έχει δώσει το πράσινο φως (απομένει η τυπική έγκριση) για την υλοποίηση του αρχικού πλάνου που θα «τρέξει» μέχρι το 2017 και αφορά από πωλήσεις μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων μέχρι αναδιάρθρωση των λειτουργιών στη ΝΑ Ευρώπη. 
 
Εκτός από τα 2,5 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν μέσω της αύξησης, η Εθνική διαθέτει μία σειρά κεφαλαιακών κινήσεων από τις οποίες αναμένεται να προκύψει κεφαλαιακό όφελος της τάξης των 1,04 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε έχει δεχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι συγκεκριμένες κινήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, πριν την ολοκλήρωση των πανευρωπαϊκών stress tests. Μέρος αυτών έχουν ήδη υλοποιηθεί όπως η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και το υψηλότερο από το αναμενόμενο όφελος από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. 
 
Στα «σκαριά» βρίσκεται και η πώληση της Εθνικής Asset Management στο fund του John Calamos, μία συμφωνία που έχει εξελιχθεί σε σίριαλ λόγω των πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Βαρύτητα επίσης δίνεται στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην αναδιάρθρωση χορηγήσεων υψηλού κινδύνου. 
 
Να σημειωθεί ότι μετά την αίσια κατάληξη της πώλησης της Εθνικής Asset Management, θα δρομολογηθεί η διάθεση της NBGI, της θυγατρικής με έδρα στο Λονδίνο, καθώς και της Εθνικής Ασφαλιστικής. 
 
Από κει πέρα η Εθνική «τρέχει» μία σειρά επιπρόσθετων κεφαλαιακών κινήσεων, που αποτελούν δικές της πρωτοβουλίες και δεν σχετίζονται με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ωστόσο η ενέργεια που θα καθορίσει τον προσανατολισμό της τράπεζας δεν είναι άλλη από την πώληση μεριδίου της Finansbank αλλά και η πορεία της τουρκικής οικονομίας.
 
Η δέσμευση της τράπεζας στο προσχέδιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει κατατεθεί από το Δεκέμβριο του 2013 παραμένει για διάθεση του 40%. Αυτό που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταβληθεί είναι ο τρόπος και ο χρόνος της διάθεσης. Γιατί όντας θωρακισμένη κεφαλαιακά η Εθνική επιθυμεί να πουλήσει μέρος της τουρκικής τράπεζας στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Εξετάζεται, λοιπόν, το ενδεχόμενο να πωληθεί ένα ποσοστό της τάξης του 20% σε πρώτη φάση – μετά το καλοκαίρι – και στη συνέχεια να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. 
 
Επίσης, στα stress tests η τράπεζα ελέγχθηκε βάση της παραδοχής ότι η τουρκική θυγατρική θα εμφανίζει ζημιές της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι σήμερα η Finansbank αποφέρει κέρδη μεταξύ 400-600 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται λοιπόν, ότι στην περίπτωση που οι συνθήκες στην τουρκική οικονομία εξομαλυνθούν, το όφελος από την δραστηριότητα της Finansbank θα είναι τεράστιο. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι εκτιμήσεις των αναλυτών, αφού όπως ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή της η JP Morgan, παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, το β’ εξάμηνο του έτους θα είναι καλύτερο για την τουρκική οικονομία. 
 
Στην ίδια έκθεση, η JP Morgan εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα θα παραμείνει κερδοφόρα στο διάστημα 2014-2017, και αναμένει ότι οι ελληνικές δραστηριότητες της τράπεζας θα είναι κερδοφόρες το 2014 (με τη βοήθεια της πώλησης της Αστήρ Παλάς), και βλέπει βελτίωση στην Τουρκία. Προβλέπει κέρδη 149 εκατ. ευρώ το 2014, 285 εκατ. ευρώ το 2015, 631 εκατ. ευρώ το 2016 και 791 εκατ. ευρώ το 2017 και στο ίδιο διάστημα κέρδη από την Finansbank 282 εκατ. ευρώ, 398 εκατ. ευρώ, 521 εκατ. ευρώ και 557 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Facebook Comments