Το Reuters αποκαλύπτει με έρευνά του, κύκλωμα που κέρδιζε δισεκατομμύρια υπό την κάλυψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η έρευνα δημοσιεύεται σήμερα και αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ερευνών με επίκεντρο τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δυο συνεργάτες του Πούτιν επωφελήθηκαν αγοράζοντας πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό και έστελναν χρήματα στους λογαριασμούς τους στην Ελβετία οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με την ιδιοκτησία γνωστή ως «Παλάτι του Πούτιν».
 
Το 2005 ο Ρώσος Πρόεδρος, διέταξε προσωπικά ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, για να βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας στη Ρωσία. Πέντε χρόνια μετά, οι Αρχές βρήκαν ότι οι προμηθευτές υπερχρέωναν κάποια νοσοκομεία δυο και τρεις φορές πάνω από τις πραγματικές τιμές, για την προμήθεια υψηλής τεχνολογίας ιατρικών σκάνερ.
 
Ο Ρώσος υπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε άμεσα εντολή να εφαρμοστεί ο ρωσικός νόμος σχετικά με την κλοπή δημοσίου χρήματος και να τιμωρηθούν πολύ αυστηρά οι υπαίτιοι.
 
Οι ύποπτοι συνελήφθησαν και το 2012 σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, 104 άνθρωποι είχαν εντοπιστεί στο κύκλωμα. Αρκετοί ήταν αξιωματούχοι των περιοχών που βρίσκονται τα νοσοκομεία και στελέχη επιχειρήσεων, οι οποίοι καταδικάστηκαν για απάτη και φυλακίστηκαν.
 
Σύμφωνα με την έρευνα του Reuters δυο από τους πλούσιους συνεργάτες του Πούτιν, δεν υπέστησαν καμία κύρωση.
 
Οι παραπάνω πουλούσαν ιατρικό εξοπλισμό, αξίας τουλάχιστον 195 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία και έστελναν 84 εκατομμύρια σε ελβετικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με τα αρχεία τραπεζικών λογαριασμών που ερεύνησε το Reuters.
 
Τα αρχεία αυτά δείχνουν ότι το λιγότερο 35 εκατομμύρια ευρώ από αυτούς τους λογαριασμούς διοχετεύτηκαν στη συνέχεια στην κατασκευή πολυτελούς βίλας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είχε ονομαστεί ως «Παλάτι του Πούτιν», καθώς κάποιος επιχειρηματίας είχε υποστηρίξει πως χτίζεται για τον Ρώσο Πρόεδρο, αν και ο ίδιος ο Πούτιν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με αυτό.
 
Πολλά από τα είδη που εμπορεύονταν ήταν από την γερμανική εταιρία Siemens.

Facebook Comments