Αν και η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα γύρω από το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας έχουν μειωθεί από το καλοκαίρι του 2012, η Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες της προειδοποιεί πως πρέπει να έχουν το… νού τους στην χώρα μας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Goldman Sachs επισημαίνει πως οι ευρωεκλογές«κρύβουν» πολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα.

«Θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού, ως εξής: Μία απότομη πτώση της λαϊκής υποστήριξης προς το ΠΑΣΟΚ, τον μικρό εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, σε επίπεδα κάτω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις του περίπου 6%, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανοικτή αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος και στην αποστασία των βουλευτών από το κόμμα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης».

«Λαμβάνοντας υπόψη τη λεπτή κυβερνητική πλειοψηφία στο σημερινό κοινοβούλιο, μια τέτοια αποστασία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο πρόωρων εκλογών πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή το καλοκαίρι του 2016 . Μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά κοντά στο 30% και σε διαφορά τουλάχιστον 3% από τη Νέα Δημοκρατία, θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα επιθυμούν αλλαγή κυβέρνησης. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοποεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι, σε περίπτωση εκλογών, θα είναι κοντά στο αν εξασφαλίσει μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση (ή να είναι το ισχυρότερο μέλος μια κυβέρνησης συνασπισμού)», τονίζει η Goldman.

H επίπτωση στις αγορές; Τι θα συμβεί στις αγορές της περιφέρειας αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αποδειχθούν αποσταθεροποιητικά για την ελληνική πολιτική;

«Στην αρχή, θα οδηγήσει στα ύψη τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την ευρωπεριφέρεια . Όμως , μεσοπρόθεσμα , αξίζει να θυμηθούμε ότι, σε αντίθεση με το 2010 και το 2011, η ευρωζώνη έχει πλέον τη θεσμική υποδομή να γλυτώσει μία ευρείας βάσης μετάδοση ( έχει το πρόγραμμα ΟΜΤ – αγοράς ομολόγων – της ΕΚΤ, για παράδειγμα). Η περίπτωση της Ελλάδας είναι αρκετά… μοναδική έτσι ώστε ο κίνδυνος μετάδοσης να είναι περιορισμένος», τονίζει η Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει, επίσης, ότι τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της περασμένης Κυριακής δεν δείχνουν ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα αυτή την Κυριακή μπορεί επίσης να είναι ένας καταλύτης για μια ευρεία συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ένταξη στην κυβέρνηση απαιτεί μια αλλαγή προς πιο ρεαλιστικές λύσεις πρώτα. Μια τέτοια αλλαγή θα εξαλείψει τους κινδύνους εξόδου από το ευρώ και θα βοηθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων να μειωθούν περαιτέρω, καταλήγει η Goldman.

Facebook Comments