Ολοκληρώθηκε η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδα, Κύπρου και Ιορδανίας, η οποία πραγματοποίηθηκε στη Λευκωσία. Χαρακτηριστικά είπε: «Πρέπει να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα». Ενώ είπε για τη Σύνοδο: «Η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια, πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή»

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο της Τουρκίας και να ζητήσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος. 

Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, επισημαίνοντας το ρόλο των τριών χωρών με την Ιορδανία, την Ελλάδα και την Κύπρο να φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων. Χτυπώντας και το καμπανάκι στη διεθνή κοινότητα για να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που σηκώνουν το βάρος τόσο αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών. 

Ως προς τη σύνοδο κορυφής σχολίασε ότι κατοχυρώνει τον ρόλο των τριών χωρών ως πυλώνων σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή και προσέθεσε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

 

Facebook Comments