Ούτε καν τον Παναμά, όπου όπως είχε αποκαλυφθεί στα τέλη του 2016 με τα λεγόμενα «Αρχεία του Παναμά» έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιώτες και εταιρείες στην προσπάθεια να φοροδιαφύγουν, είναι πιθανό να περιλαμβάνει από την ερχόμενη εβδομάδα ο ευρωπαϊκός κατάλογος φορολογικών παραδείσων.

Χθες, ειδικοί των κρατών-μελών επί φορολογικών θεμάτων συνέστησαν στους ΥΠΟΙΚ της Ενωσης την απάλειψη οκτώ χωρών, των Παναμά, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ν. Κορέας, Μακάο. Μογγολίας, Τυνησίας, Γρενάδας και Μπαρμπέιντος, από τον κατάλογο «μη συνεργάσιμων» χωρών σε φορολογικά θέματα.

Την τελική απόφαση θα πάρουν την ερχόμενη Τρίτη οι ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε. Ωστόσο η σύσταση των τεχνοκρατών προκαλεί απορίες. Η αφαίρεση του Παναμά από τον ευρωπαϊκό κατάλογο φορολογικών παραδείσων καθιστά τη λίστα «καταγέλαστη», λέει στους FT o Μάρκους Φέρμπερ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Η παροχή συγχώρεσης «προς τον σημαντικότερο φορολογικό παράδεισο… θα στείλει μοιραίο μήνυμα για τον ρόλο της Ε.Ε. στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Οι οκτώ προαναφερθείσες χώρες δεσμεύτηκαν τις περασμένες εβδομάδες πως θα τροποποιήσουν τη φορολογική τους νομοθεσία ώστε να ικανοποιήσουν τους τρεις όρους της Ε.Ε.: Να διαθέτουν δίκαιους φορολογικούς κανόνες, να ικανοποιούν τα πρότυπα περί διαφάνειας και να εφαρμόζουν τα μέτρα του ΟΟΣΑ κατά της μεταφοράς κερδών ώστε να φορολογηθούν σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία.

Τα Αρχεία του Παναμά αποτελούνται από 11,5 εκατ. έγγραφα, που περιλαμβάνουν στοιχεία για τη φοροδιαφυγή ιδιωτών και εταιρειών μέσω 215 χιλιάδων εταιρειών offshore με έδρα τον Παναμά.

Facebook Comments