Κύκλο αναβαθμίσεων αναμένεται να ανοίξει, εκτός απροόπτου σήμερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, βελτιώνοντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της οικονομίας, από το B- με σταθερή προοπτική που ισχύει, κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα.

Εφόσον οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιωθούν σήμερα, και ο οίκος βελτιώσει την αξιολόγηση της Ελλάδας, θα πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, μετά την επιτυχημένη έξοδο του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, μέσω της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις 10 Απριλίου.

Αν και η αξιολόγηση της οικονομίας, ακόμη και εάν τελικά προκύψει η αναβάθμιση, παραμένει χαμηλή, εντούτοις η όποια βελτίωση εκτιμάται πως θα ενισχύσει το θετικό κλίμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την ελληνική οικονομία, διευκολύνοντας ενδεχόμενες νέες εκδόσεις ομολόγων από το δημόσιο μετά τις ευρωεκλογές. Μια διαδικασία που θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω προς το τέλος του καλοκαιριού, καθώς την 1η Αυγούστου αναμένεται να ανακοινώσει η Moodys τη νέα της αξιολόγηση για την οικονομία. Θα τη διαδεχθεί η Standard & Poors που αναμένεται να εκδώσει έκθεση αξιολόγησης στις 12 Σεπτεμβρίου.

Στη σκιά των διαπραγματεύσεων
Και οι δύο εκθέσεις θα δημοσιοποιηθούν στη σκιά της μεγάλης διαπραγμάτευσης που θα βρίσκεται σε εξέλιξη για το ελληνικό χρέος. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο για την ελληνική οικονομία, με την Αθήνα να επιδιώκει ουσιαστική συρρίκνωση των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, μέσω μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και αναδιάρθρωσης των επιτοκίων, στα δάνεια των 53 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης που έλαβε η χώρα, με μετατροπή τους σε σταθερό από κυμαινόμενο.

Η Ευρώπη δεν συζητά ενδεχόμενο «κούρεμα» στα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα. Αστάθμητοι παράγοντες στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους είναι:

1 H στάση που θα τηρήσει, τελικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από την αρχή της κρίσης πίεζε για γενναίες λύσεις, όπως το «κούρεμα», στα δάνεια όμως των Ευρωπαίων και όχι στα δικά του. Από την πλευρά της η Ευρώπη φαίνεται να πιέζει να εγκαταλειφθεί, έστω και ατύπως, το κριτήριο βιωσιμότητας του 120% του ΑΕΠ για το χρέος, που είχε ληφθεί στο παρελθόν, με δεδομένο ότι εκείνη την περίοδο σε εκείνα τα επίπεδα κινούνταν το ιταλικό χρέος. Μία άποψη που συμμερίζονται και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας πως στη φάση αυτή για τις αγορές εκείνο που μετράει είναι η δυναμική εξυπηρέτησης του χρέους σε συνδυασμό με το κατά πόσο η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει επαρκή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

2 Μία παράμετρος, ιδιαίτερα κρίσιμη και για τη στάση των οίκων αξιολόγησης, είναι και τα ομόλογα, αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ που παρέμειναν, στην κατοχή κυρίως hedge funds από το PSI. Αν και το ποσό είναι ιδιαίτερα μικρό, ουδείς μπορεί να αποκλείσει, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα «πέσει», από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, το ενδεχόμενο κουρέματος στους συγκεκριμένους τίτλους. Κάτι που, εάν προκρινόταν, σε τεχνικό επίπεδο θα μπορούσε να αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, αναστέλλοντας πιθανές αναβαθμίσεις.

Στο Βερολίνο μεταβαίνει Γ. Στουρνάρας στις 11 Ιουνίου, προσκεκλημένος του Γερμανού ομολόγου του, με αφορμή εκδήλωση για σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως το ταξίδι είχε προγραμματιστεί προ τριμήνου και θα είναι ευκαιρία ο κ. Στουρνάρας να παρουσιάσει και τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Πάντως, χρονικά, η συνάντηση θα γίνει στη σκιά των διεργασιών για τη μεγάλη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση για το χρέος.

Facebook Comments