Το δίλλημα ήταν λάθος εξαρχής. Εσκεμμένα ή όχι, δεν έχει σημασία, είναι λάθος! Αν θα βγάλει ο κυβερνητικός συνασπισμός πάνω απόσο θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι, είναι στην πραγματικότητα ένα ερώτημα αυστηρά εσωκομματικό, που αφορά τις ηγεσίες των κομμάτων αυτών και όχι τον ελληνικό Λαό.

Ο ελληνικός Λαός στέλνει μήνυμα απαίτησης πολυσυλλογικότητας και συνεργασίας στη διακυβέρνησή του, οποιοσδήποτε και αν βγει πρώτος!

Ο ελληνικός Λαός απαιτεί συνεργασίες, γιατί η μονοκομματική διακυβέρνηση τον έχει ξεπατώσει!

Ο ελληνικός Λαός στέλνει μήνυμα “μην με σκίζετε άλλο, δεν αντέχω!”

Όποιος και αν βγει πρώτος το μήνυμα είναι το ίδιο:
Συνεργαστείτε με τους άλλους γιατί δεν σας εμπιστεύομαι να κυβερνάτε μόνοι σας!”

Το ψευτοδίλλημα της κυβερνητικής σταθερότητας, δηλαδή ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή αν θα πιάσει παραπάνω απόσο θα πιάσει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, ή ασταθής αν πιάσει παρακάτω, είναι χαρακτηριστικό της κομματικής τύφλωσης των κομμάτων εξουσίας, που εκπροσωπούν ό,τι μας έφερε ως εδώ…

Το εκλογικό μας σύστημα είναι ξεκάθαρο:

– Για να κυβερνήσεις χρειάζεσαι 151 έδρες στη βουλή.

– Οι πρώτες 50 έδρες μποναμάς (bonus) πάνε στο πρώτο κόμμα.

– Από τις υπόλοιπες 250 έδρες, θέλεις άλλες 101 για να κυβερνήσεις.

– Αυτό σημαίνει ότι για κάθε έδρα στη βουλή, θέλεις το 0,4% των έγκυρων ψήφων.

– Όμως οι 100+1 έδρες από τις 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά μόνο σε όσους πιάνουν πάνω από το 3% κατώφλι εισόδου, για να βοηθούνται οι μονοκομματικές κυβερνήσεις.

– Αν οι “μικροί” που χάνονται κάτω από το 3% αθροίζουν πχ σε 10% του συνόλου των έγκυρων ψήφων, τότε οι έδρες πάνε στους υπόλοιπους που πέρασαν το κατώφλι.

– Το 90% των έγκυρων θα πάρει τις 250 έδρες, άρα κάθε έδρα θέλει 0,36% του συνόλου.

Για να κυβερνήσεις λοιπόν (με 10% σε κόμματα που δεν μπαίνουν) θέλεις 101 έδρες επί 0,36%, ή 36,4%. Με 5% σε κόμματα που δεν θα μπουν στη βουλή θέλεις πάνω από 38%, αν έχεις στην συγκυβέρνηση το πρώτο κόμμα! Αλλιώς χρειάζεσαι 60%!

Πώς γίνεται τώρα να μας λένε κάποιοι ότι θα έχουν “ισχυρή κυβέρνηση” με μόνο 20%, 25% ή 30% των έγκυρων ψήφων, ξεφεύγει από τη λογική του σύμπαντος που ζούμε!

Ακόμα και οι Μπανανολέζοι ξέρουν ότι με λιγότερο από 36% των έγκυρων ψήφων (με εκλογικό σύστημα όπως της Ελλάδας) κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται!

Αλλά τί λέω ο βλάκας, ξέχασα, εδώ είναι Βαλκάνια!

Ή ακόμα χειρότερα, εδώ είναι Ελλάδα…

 

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter: @Agissilaos

[email protected]

Facebook Comments