Η θετική αξιολόγηση από την Τρόικα που προϋποθέτει και την επίλυση του προβλήματος της «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, θα επιτρέψει την αποδέσμευση συνολικά 8,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο «Επτά ημέρες Οικονομία».

«Το χθεσινό Eurogroup αναγνώρισε την σημαντική πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την μέχρι τώρα υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε ότι η καταβολή της δόσης του Μαρτίου 2013 θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή, την εφαρμογή του προγράμματος «κινητικότητας» και τη μείωση του κόστους της λίστας φαρμάκων. Παράλληλα, το Eurogroup κρίνει ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί ο ρυθμός εφαρμογής και των υπόλοιπων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να εξασφαλιστούν και οι επόμενες δόσεις του δεύτερου Προγράμματος Σταθεροποίησης», σημειώνεται στην ανάλυση.

Η Τρόικα είναι ήδη στην Ελλάδα για να αξιολογήσει την πρόοδο αναφορικά με τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καταβολή της δόσης του Μαρτίου 2013, αλλά και τη συνολική πορεία του προγράμματος, αναφέρει η έκθεση και σημειώνει πως μέσα στις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκαίο να λάβει μια σειρά από αποφάσεις για κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης, όπως:

• την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2013 με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των εσόδων.

• την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

• την εφαρμογή του προγράμματος «κινητικότητας» στο Ελληνικό Δημόσιο.

• την πρόοδο όσον αφορά τις εναπομένουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εστιάζονται κυρίως στην αγορά ενέργειας, στο δικαστικό σύστημα, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κτλ.

• την πρόοδο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

• την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης δείχνουν καλύτερη εικόνα από τα αντίστοιχα της Κεντρικής Κυβέρνησης για τον Ιανουάριο 2013, αλλά δεν αλλάζουν την σημαντική υστέρηση εσόδων», τονίζουν οι αναλυτές, κόμη, και υπογραμμίζουν πως η διαδικασία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου είναι αναγκαίο να λάβει υπόψη της την ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας και το νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό υπόδειγμα

Εκτός των άλλων, οι αναλυτές, αναφέρουν πως το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα ήταν ελαφρά μειωμένο τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο εξαιτίας της μείωσης των καταθέσεων των επιχειρήσεων και παρά την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών.

Για τον δείκτη PMI για την μεταποίηση, επισημαίνουν πως βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα μηνών, αλλά εξακολουθεί να δείχνει περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών.

Facebook Comments