«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, κανένας άλλος τρόπος να ενταχθεί (η ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ πέρα από την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς», δήλωσε χθες το απόγευμα στα Σκόπια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Σε γενικές γραμμές, απαντώντας σε σειρά σχετικών ερωτήσεων, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο και συζήτηση για ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία δίχως προηγούμενη συμφωνία των Σκοπίων με την Αθήνα για την ονοματολογική διαφορά. Νωρίτερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει «ρεαλισμό» και «δουλειά» για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με την Ελλάδα σε ομιλία που παραχώρησε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ. «Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ ζητώντας από τους παρευρισκομένους να επιλύσουν τη διαφορά με την Ελλάδα επί τη βάσει της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος.

Κατά τη χθεσινή, δεύτερη και τελευταία, ημέρα της παραμονής του στα Σκόπια ο κ. Στόλτενμπεργκ επισήμανε ιδιαιτέρως ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές για την ΠΓΔΜ. Μάλιστα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή της ΠΓΔΜ σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως η «Αποφασιστική Υποστήριξη» (Resolute Support) στο Αφγανιστάν. Ο κ. Στόλτενμπεργκ –ο οποίος συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γείτονος– δεν εφείσθη θετικών λόγων για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας για σημαντικές προσπάθειες και πρόοδο. «Συνεχίστε τη θετική δυναμική στο ζήτημα της ονομασίας και στις μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να επιτύχετε», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ προς τον κ. Ζάεφ.

Η επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια συνέπεσε και με ένα ενδοκυβερνητικό θρίλερ με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη. Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον και ορισμένος ως διαπραγματευτής της χώρας του στις συνομιλίες υπό τον Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε δημόσια ότι οι προτάσεις του διαμεσολαβητή δεν αποτελούν αξιοπρεπή λύση για τα Σκόπια. Οι δηλώσεις Ναουμόφσκι προκάλεσαν αρχικά αμηχανία στα Σκόπια, έπειτα διαρροές μέσω των οποίων η κυβέρνηση λάμβανε αποστάσεις και στο τέλος μια επίσημη ανακοίνωση στήριξης της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Ο κ. Ναουμόφσκι προέρχεται από το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-PMDNE, και χαίρει της εμπιστοσύνης του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, επίσης, ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια. Η τύχη του Ναουμόφσκι δεν είναι δεδομένη, καθώς η θητεία του στην Ουάσιγκτον λήγει σε 10 μήνες. Ωστόσο, «καρατόμησή» του θεωρείται μάλλον δύσκολη, λόγω του συστήματος ισορροπιών στη γειτονική χώρα. Στην ΠΓΔΜ οι διορισμοί πρέσβεων αποτελούν προϊόν συμφωνίας ανάμεσα σε πρωθυπουργό και πρόεδρο, ο οποίος στην παρούσα φάση δεν είναι ιδιαίτερα φιλικός προς την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο κ. Ναουμόφσκι δεν είναι μόνος του στις διαπραγματεύσεις με τον Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον κ. Νίμιτς, αλλά συνοδεύεται από έναν ακόμη διπλωμάτη, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Ζάεφ. Πάντως, δεν λείπουν και όσοι εκτιμούν πως η κίνηση του κ. Ναουμόφσκι δεν ήταν τυχαία, αλλά εντασσόταν στο πλαίσιο μιας συνολικής επικοινωνιακής τακτικής, γνωστής και στην κεντρική κυβέρνηση.

Facebook Comments