Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο διατηρεί την πρωτιά ως προς την πρόθεση ψήφου με ποσοστό 27,5%. Ακολουθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 24%, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά δεν ξεπερνούν, αντίστοιχα, το 15% και το 13,7%. 

Κανένα κόμμα ή συμμαχία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Index Research, δεν προσεγγίζει την αυτοδυναμία. Η κεντροδεξιά συμμαχία «πείθει» το 37%των ψηφοφόρων. Αλλά με το ποσοστό αυτό στην βουλή θα κέρδιζε πενήντα έδρες λιγότερες από ότι απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Η δε συμμαχία της κεντροαριστεράς δεν ξεπερνά στην πρόθεση ψήφου το 28%.

Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι στον ιταλικό βορρά υπερέχει άνετα η κεντροδεξιά. Στις περιοχές της Μπολόνια και της Φλωρεντίας η κεντροαριστερά του Ρέντσι «αντέχει», αλλά στον νότο, η αναμέτρηση περιορίζεται μόνον στα Πέντε Αστέρια και στην συντηρητική παράταξη. Κατά συνέπεια μετεκλογικά ο Mατέο Ρέντσι ενδέχεται να βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

«Αναμόρφωση» του ευρώ και όχι έξοδο από την Ευρωζώνη ζητά ο Γκρίλο

«Χρειάζεται αίσθημα ευθύνης και ρεαλισμός. Με συνεχή προσπάθεια για την μείωση του δημόσιου χρέους» επιμένει, πάντως, η κεντροαριστερά, η οποία ξεκινά και επίσημα σήμερα την προεκλογική της εκστρατεία στο Μιλάνο με κύριο στοιχείο την προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες. Ο δε Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπόσχεται ότι θα καταπολεμήσει τους φοροφυγάδες, με στόχο να επιστρέψουν στο κράτος 40 δις ευρώ.Επισημοποίησε μάλιστα την συνεργασία του με την Λέγκα και το εθνικιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας», αλλά ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει ότι όποιο κόμμα της συγκεκριμένης συμμαχίας λάβει περισσότερες ψήφους θα καθορίσει και τους όρους για την σύνθεση της κυβέρνησης. 

Τα Πέντε Αστέρια αλλάζουν, εν μέρει, την θέση τους έναντι του ευρώ, μιας και τώρα δεν επιδιώκουν έξοδο από την Ευρωζώνη, «αναμόρφωση» του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Σήμερα και αύριο το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο οργανώνει διήμερη συνάντηση με πολλά σεμινάρια αφιερωμένα σε οικονομία, εργασία, ασφάλεια στην πόλη της Πεσκάρα, όπου θα παρουσιαστούν όλοι οι υποψήφιοι για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. Ανάμεσά τους και δυο ιταλοί δημοσιογράφοι, ο Εμίλιο Καρέλι και ο Τζανλουίτζι Παραγκόνε, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην πολιτική αυτή δύναμη. Όσο για τον Μπέπε Γκρίλο, διέψευσε με έμφαση τις φήμες που τον ήθελαν έτοιμο να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική δράση, για να ασχοληθεί μόνο με θεατρικές παραστάσεις.

Facebook Comments