Η φράση του Τσακαλώτου πριν ακριβώς δύο χρόνια, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις γύρω από το κλείσιμο της α’ (τότε) αξιολόγησης, «αν έρθει ο Μάιος καήκαμε», μάλλον θα καταλήξει… προφητική και απόλυτα σχετική με το φετινό έτος, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Όπως δείχνουν τα πράγματα ο φετινός Μάιος αναμένεται να κάψει πολιτικά την κυβέρνηση η οποία θα πάρει αναγκαστικά τον μονόδρομο της επίσπευσης της κάλπης. Εξηγούμε το γιατί:

Τα «Νέα» έγραψαν την περασμένη Τετάρτη για τη «βόμβα» του ΔΝΤ για το αφορολόγητο, ότι δηλαδή το Ταμείο θα ζητήσει τον Μάιο τη μείωση του αφορολογήτου με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης κι έτσι οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι την ερχόμενη Πρωτοχρονιά με «τσεκούρι» της τάξης του 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Αυτό όπως όλοι καταλαβαίνουμε θα είναι και το κουμπί το οποίο θα ενεργοποιήσει το θέμα «εκλογές» μέσα στο 2018.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν το δέχτηκε και προχώρησε την ίδια μάλιστα ημέρα και με… θόρυβο, στην διάψευση του δημοσιεύματος με τη γνωστή μέθοδο του non-paper από το ΥΠΟΙΚ, χρησιμοποιώντας ειρωνείες και εξυπνακίστικες φράσεις (από αυτές που τους κάνουν να αυτό-χειροκροτούνται), λέγοντας «άλλο είδηση, άλλο εκτίμηση», ότι «οι εκτιμήσεις δεν αποτελούν είδηση αλλά αποτελούν βεβαίως ευσεβή πόθο της αντιπολίτευσης», ενώ τόνισαν πως «εδώ και 6 μήνες εκτιμάται, με πανομοιότυπο τρόπο, από τον εγχώριο Τύπο ότι η μείωση του αφορολογήτου θα έρθει νωρίτερα, και πως εδώ και 7 μήνες από τη συμφωνία του Εurogroup του Ιουνίου 2017, δεν έχει αλλάξει τίποτε. Δεν έχει ζητηθεί τίποτε από κανέναν θεσμό».

Το Σάββατο, δηλαδή δύο μόλις μέρες μετά την βαρύγδουπη αυτή διάψευση (που παραλίγο να μας πείσει #not) βγήκε ο υπουργός των Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και… θύμισε – προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ζητήσει το ΔΝΤ να έρθει το αφορολόγητο νωρίτερα, δηλαδή το 2019, καθώς έχει βάλει ρήτρα.

Ας επαναλάβουμε το non-paper του υπουργείου του, δύο μέρες πριν: «Δεν έχει ζητηθεί τίποτε από κανέναν θεσμό». Την Τετάρτη δεν υπήρχε κανένα νέο, και το Σάββατο έστειλε προειδοποιήσεις φωτιά…

Τι να σκεφτεί κανείς;  Πόσα άλλα ψέματα και θεατρινισμούς να αντέξουμε από δαύτους; Αφού όλοι γνωρίζουμε την θέση αυτή του ΔΝΤ την οποία έχει υιοθετήσει και το Eurogroup: Ότι σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος για το πλεόνασμα του 2018, τότε η μείωση του αφορολόγητου η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2020 θα έρθει πακέτο με την μείωση των συντάξεων το 2019.

Ο Ντάισελμπλουμ, τον Απρίλιο του 2017, το είχε δηλώσει ξεκάθαρα σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, μιλώντας για τη συμφωνία της Μάλτας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους: «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019».

Αυτό, όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση του ΔΝΤ τον περασμένο Ιούλιο, είναι και απαίτησή του αφού με βάση τις προβλέψεις του, για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, η μείωση του αφορολόγητου θα πρέπει να έρθει τελικώς μαζί με τη μείωση των συντάξεων το 2019 και όχι το 2020, ενώ δημοσιονομικός χώρος για αντίμετρα θα υπάρξει μετά το… 2023. Και αυτό διότι τότε ο στόχος για το πλεόνασμα θα μειωθεί κοντά στο 2%.

Μετά λοιπόν το δημοσίευμα, την διάψευση και την παραδοχή Τσακαλώτου, η έκθεση της Κομισιόν χθες ήρθε να… εξηγήσει το γιατί αυτής της αλλαγής «συμπεριφοράς» του ΥΠΟΙΚ μέσα σε δύο μόλις ημέρες. Όπως αποκαλύπτει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «οι ελληνικές αρχές μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουν κατά έναν χρόνο την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που είχαν συμφωνηθεί να ισχύσουν από το 2020 για το 2019 (η μείωση του αφορολόγητου ορίου), αν από κοινού ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί, θεωρήσουν ότι ο στόχος επίτευξης 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 δεν θα είναι εφικτός. «Αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα υιοθετήσει νομοθεσία σε συμφωνία με τους θεσμούς για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος με έναν τρόπο που θα είναι θετικός για την ανάπτυξη». Σύμφωνα με την έκθεση, το κατά πόσο θα παρθούν περαιτέρω μέτρα το 2019,  θα αποφασιστεί τον Μάιο του 2018.

Ο Μάιος λοιπόν όπως καταλαβαίνουμε είναι ο μήνας που θα καθορίσει το αν θα γίνουν εκλογές ή όχι φέτος, έστω και αν ο πρωθυπουργός καθώς και πολλοί υπουργοί του επιμένουν ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019. 

Αν οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο εφαρμοστούν ως πακέτο από τις πρώτες μέρες του 2019, οι εκλογές είναι δεδομένο ότι θα έρθουν νωρίτερα, όσο και αν τον απεύχονται οι καρεκλοκένταυροι των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ…

Facebook Comments