Συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ στα μέσα Φεβρουαρίου θα γίνει η εκταμίευση του μεγαλύτερου μέρους της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση εκπληρώσει το σύνολο των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν.

Ταυτόχρονα, με απόφαση του Εurogroup ξεκινούν οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί η ανάπτυξη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές, ενώ με βάση τις προβλέψεις που θα προκύψουν θα γίνει και η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσουν τις επόμενες βδομάδες. Συνολικά η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σύνολο 88 προαπαιτουμένων, προκειμένου να ολοκληρωθεί μαζί της και το πρόγραμμα. Οπως επισημάνθηκε, είναι απολύτως αναγκαίο να κλείσει η εν λόγω αξιολόγηση μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να υπάρχει χρόνος μέχρι τη λήξη του προγράμματος, το τελευταίο 10ήμερο το Αυγούστου, να γίνει και η τελική προετοιμασία.

Πάντως, με την τέταρτη αξιολόγηση θα γίνει λεπτομερής εξέταση της πορείας του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019, ώστε να διαπιστωθεί αν η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που δεν πειστούν οι δανειστές, τον Μάιο -όπως αναφέρεται και στην έκθεση συμμόρφωσης- μπορεί να επισπευστεί για την 1η Ιανουαρίου 2019 η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του αφορολογήτου που κανονικά είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, αναφέρθηκε στην πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης επισημαίνοντας ότι χαιρετίστηκε από όλους η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών. Τώρα θα ξεκινήσει, όπως είπε, μια ολιστική εξέταση της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ώστε στη συνέχεια με βάση την προσέγγιση που θα γίνει να αποφασιστεί η παρέμβαση στο χρέος.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η εκπλήρωση όλων των προαπαιτουμένων. Σύμφωνα με τον επίτροπο, έχουν εκπληρωθεί 95 από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε ευχάριστη εξέλιξη την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προσθέτοντας ότι η δόση θα εκταμιευθεί το δεύτερο 15ήμερο του Φεβρουαρίου, μόλις εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα και γίνουν οι επικυρώσεις από εθνικά Κοινοβούλια.

Στην ανακοίνωση του Εurogroup εκφράζεται η ικανοποίηση για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων δράσεων για την τρίτη αξιολόγηση. Οπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές έχουν εγκρίνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος συμμορφώνεται με τον συμφωνηθέντα για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017), ενώ ενισχύθηκε η συλλογή των φόρων και βελτιώθηκε η αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Επισημαίνεται επίσης ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώθηκε με περαιτέρω ενέργειες που αποσκοπούν στο άνοιγμα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων, στην άρση κανονισμών που περιορίζουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και στο άνοιγμα των ενεργειακών αγορών. Η πρόοδος στο πλαίσιο της υποστήριξης της επίλυσης του θέματος των κόκκινων δανείων επιτεύχθηκε με περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής συμφωνίας και την έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ενώ αναθέτει στο EWG την επαλήθευση της πλήρους εφαρμογής των εκκρεμών προγενέστερων δράσεων βάσει αξιολόγησης από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτό θα περιλαμβάνει αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί ότι εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών δημοπρασιών, καθώς και η ολοκλήρωση κυβερνητικών εκκρεμών δράσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων ενεργειών και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ΕΜΣ αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας καθώς και την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ.

«Δεν συζητήσαμε για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, πιστεύω ότι τέτοιες συζητήσεις θα ξεκινήσουν κοντά στο Πάσχα». Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει για το πρόγραμμα μετά το πρόγραμμα καθώς και για την επιτήρηση της οικονομίας.

Facebook Comments