Στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων με τον Ζόρεν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε από το Νταβός ότι πρώτα θα πρέπει να λυθούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού και μετά να προχωρήσουν στην επίλυση της ονομασίας. Μάλιστα διαβεβαίωσε, ότι μετά από την συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του, είναι πλέον βέβαιος πως ο Ζοραν Ζαεφ, πράττει πως αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Ζόρεν Ζάεφ, από την πλευρά του εμφανίστηκε έτοιμος να λάβει αποφάσεις διαμηνύοντας πως μετά την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα είναι έτοιμος να αλλάξει το όνομα του Αεροδρομίου και της Εθνικής Οδού της χώρας, από “Μέγας Αλέξανδρος” στο πλαίσιο της καλής θελήσεως που θα επιδείξει.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξη τύπου, του κυρίου Τσίπρα ήταν:

Πεποίθησή μου είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Χρειαζόμαστε μια ατζέντα ανάπτυξης για να πάει η περιοχή μπροστά ώστε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα που έρχονται. 

Γνωρίζω ότι σήμερα μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δυο χώρες, άλλοι με σκεπτικισμό άλλοι με ελπίδα. έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Δεν επιθυμούμε απλώς να λύσουμε το θέμα του ονόματος. θέλουμε στέρεα θεμέλια. Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε ανοιχτό παράθυρο ότι θα δημιουργηθούν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον. Από την πλευρά του ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες άμεσα. Και εγώ είπα ότι είμαι διατεθειμένος να αναθεωρήσουμε

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των ΗΕ, υπό την εποπτεία μας.

Facebook Comments