Πτώση παρουσίασαν οι εξαγωγές των μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών στο πρώτο τρίμηνο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εγείροντας αμφιβολίες για την ευρωστία της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές των χωρών της Ομάδας των 7 μεγαλύτερων αναπτυγμένων οικονομιών (G7) και της ομάδας Brics – Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής – μειώθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εισαγωγές των ίδιων χωρών υποχώρησαν κατά 0,1% την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι το διεθνές εμπόριο είχε ένα αργό ξεκίνημα φέτος, παρά τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και άλλων για επιστροφή σε μία σημαντική ανάπτυξη μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια.

«Οι ενδείξεις που έχουμε τώρα δείχνουν ότι δεν επίκειται ισχυρή ανάκαμψη (του παγκόσμιου εμπορίου)», δήλωσε ο επικεφαλής των στατιστικών για το εμπόριο του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας: «Ασφαλώς, μπορείτε να θεωρήσετε ότι εάν υπήρχε μία σημαντική οικονομική ανάκαμψη, τα στοιχεία θα ήταν ισχυρότερα απ ότι τώρα».

Ο ΠΟΕ αύξησε τον περασμένο μήνα την πρόβλεψή του για την αύξηση του διεθνούς εμπορίου φέτος στο 4,7%, υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση της ανάκαμψης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα βοηθήσαν το παγκόσμιο εμπόριο. Προειδοποίησε, όμως, ότι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως η κρίση στην Ουκρανία, και άλλα γεγονότα θέτουν σε κίνδυνο την πρόβλεψη αυτή.

Facebook Comments