Την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν ένα αντιτρομοκρατικό ταμείο με «δύναμη πυρός» έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε βαρυσήμαντη ομιλία του στη στρατιωτική σχολή του Γουέστ Πόιντ.

Τα χρήματα θα διατεθούν για την στοχευμένη οικονομική ενίσχυση κρατών στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την ανατολική Ασία, με τον κ. Ομπάμα να επισημαίνει πως η αντιτρομοκρατική στρατηγική της Ουάσιγκτον πρέπει να βοηθήσει χώρες όπου η τρομοκρατία επιχειρεί να κερδίσει «πάτημα».

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε την ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αλλά και από τη σταδιακή μεταμόρφωση της ίδιας της τρομοκρατίας σε ένα «αποκεντρωμένο» δίκτυο δυνάμεων.

Η στρατηγική του «εισβάλω κάθε χώρα που δίνει καταφύγιο σε τρομοκράτες είναι αφελής και μη βιώσιμη», σημείωσε, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουν στους συμμάχους τους, δημιουργώντας «δίκτυα εταίρων» που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση απειλών.

Σε μία βαρυσήμαντη ομιλία, ο κ. Ομπάμα ουσιαστικά περιέγραψε τη νέα στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, τόσο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας όσο και για τη διαχείριση άλλων προκλήσεων, όπως οι διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ πρέπει να διευρύνουν την εργαλειοθήκη της εξωτερικής πολιτικής τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής δράσης μέσω διεθνών οργανισμών, και την αξιοποίησης της διπλωματίας και των κυρώσεων.

«Πρέπει να το πράξουμε διότι η συλλογική δράση σε αυτές τις συνθήκες έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει διάρκεια, και μικρότερη πιθανότητα να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη», τόνισε.

Σημείωσε ωστόσο πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εξαιρούν τον εαυτό τους από τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά άλλων κρατών. «Η αμερικανική επιρροή είναι πάντα μεγαλύτερη όταν ηγούμαστε δίνοντας το παράδειγμα. Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τον εαυτό μας από τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους άλλους».

Δεσμεύτηκε ωστόσο πως οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν τη στρατιωτική δύναμή τους «ακόμα και μονομερώς » όταν αυτό απαιτείται από τα «κεντρικά μας συμφέροντα».

Facebook Comments