Σε μία ιστορική αλλαγή στην ηγεσία της Alpha Bank, o εμβληματικός πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Κωστόπουλος, αφήνει το πηδάλιο της τράπεζας, αλλά παραμένει μετοχος.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος θεωρείται ηγετική μορφή στον τραπεζικό χώρο καθώς είναι γεννημένος τραπεζίτης αφού επί 41 ολόκληρο χρόνια διοίκησε Alpha Bank. Ολοι αναγνωρίζουν το κύρος και την επιρροή του στην οικονομική ζωή του τόπου. Ως δεινός ιστιοπλόος ξέρει πολύ καλά φουρτούνες και πώς να τις αποφεύγει αφού κατάφερε από το 1973 όπου και ανέλαβε τη διοίκηση της μικρής Τράπεζας Πίστεως, μεσούσης της πετρελαιϊκής κρίσης, και μέσα σε λίγα χρόνια να την κάνει μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές τράπεζες της χώρας.

O κ. Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο Kings College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της τράπεζας από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996.

Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από τις 23/2/2005 ήταν Εκτελεστικός Πρόεδρος.

Τραπεζικό γονίδιο

Η καταγωγή της οικογένειας Κωστόπουλου είναι από την Σπεργχογεία Μεσσηνίας και είναι σημαντική οικογένεια καθώς πολλά μέλη της διακρίθηκαν ως πολιτικοί και τραπεζίτες.

Το 1916 ο Ιωάννης Κωστόπουλος ίδρυσε την Τράπεζα Καλαμών που στη συνέχεια εξελίχθηκε στην Alpha Bank.Κατά καιρούς μέλη της οικογένειας διετέλεσαν διοικητές της Εθνικής Τράπεζας και υπουργοί.

Η Ιστορία της Alpha Bank

Η ιστορία της Alpha Bank παρουσιάζει μία πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπερβαίνει τα 130 έτη παρουσίας στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι ρίζες της Τραπέζης ευρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.

Tο 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στην Νότιο Πελοπόννησο. Στα χρόνια της οικονομικής ανασυγκροτήσεως που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, η οποία το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε η μοναδική Τράπεζα του μεγέθους της που κατάφερε να εξέλθει από τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της περιόδου και προσανατολίσθηκε πλέον στην ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου υποκαταστημάτων.

Από τη δεκαετία του 1970, η Τράπεζα Πίστεως, όπως ονομάσθηκε το 1972, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ μετά την απελευθέρωσή του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έχει ήδη διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός τραπεζικού Ομίλου που της επιτρέπει να παρέχει ευρύ φάσμα καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Το μεγάλο deal με την Ιονική

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank.
Η κίνηση-ματ με την Εμπορική

Την 1 Φεβρουαρίου 2013, σε συνέχεια της συμφωνίας εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης την 16 Οκτωβρίου 2012 από την Alpha Bank A.E. μετά της Crédit Agricole S.A. και της λήψεως των οικείων κανονιστικών εγκρίσεων από τις Ελληνικές και Κυπριακές Κεντρικές Τράπεζες και Επιτροπές Ανταγωνισμού, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής μεταβιβάσθηκε από την Crédit Agricole στην Alpha Bank.

Σήμερα η Alpha Bank και οι θυγατρικές της Εταιρίες αποτελούν έναν σύγχρονο Όμιλο επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος προσφέρει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξυπηρετώντας περίπου 4 εκατ. Πελάτες. Εκτός Ελλάδος η Τράπεζα δραστηριοποιείται στις αγορές της Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Π.Γ.Δ.Μ., Αλβανίας και Κύπρου, ενώ έχει παρουσία και στο Λονδίνο.
Τα δύο μεγάλα πάθη του

Ιστιοπλοΐα και τέχνη, αποτελούν τα δύο μεγάλα πάθη του κραταιού τραπεζίτη. Το 1988 δημιούργησε την ιστιοπλοϊκή ομάδα της Ωκυάλου, η οποία κατέκτησε τρεις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης, και το 1994 δημιούργησε την Alpha Sailing Team, η οποία λειτουργεί και σχολές ιστιοπλοΐας.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος έχει λατρεία με την τέχνη. Εδώ και πολλά χρόνια είναι συλλέκτης, με τόσο στο σπίτι του όσο και το γραφείο του, να έχουν έργα εντκίνηητςη αξίας. Αυτό το πάθος του αποδεικνύεται άλλωστε και στη νομισματική συλλογή της Alpha Bank που είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές αρχαίων ελληνικών νομισμάτων διεθνώς και περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 νομίσματα από όλο τον αρχαίο κόσμο.

Facebook Comments