Μια μικρή αποτίμηση για τους νικητές και τους ηττημένους των ευρωεκλογών…. ***Η θεϊκή ατάκα του τίτλου ανήκει στον γνωστό έντεχνο καλλιτέχνη (και γνωστό ΑΕΚτζή) Μίλτο Πασχαλίδη και συνοψίζει σε ένα βαθμό την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαϊου.

ΣΥΡΙΖΑ: Διατήρησε στο ακέραιο το ποσοστό του, κάτι που οδήγησε σε νίκη κόμματος της αριστεράς για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Η διαφορά του 4% από τη ΝΔ είναι πεντακάθαρη, εάν όμως ρίξει κανείς μια ματιά στη συσπείρωση των κομμάτων θα διαπιστώσει πως το κόμμα του κ.Τσίπρα δυσκολεύεται να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους (συσπείρωση 76%). Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει εάν η λύση σε αυτό θα είναι η ενίσχυση του αριστερού λόγου, αφού η στροφή προς το κέντρο φαίνεται να έχει εξαντλήσει τη δυναμική της. Οι ατάκες του στα Προπύλαια για τις βαθιές ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ “στους αγώνες του λαού μας, στο ΕΑΜ, την Εθνική Αντίσταση, τον Αντιδικτατορικό Αγώνα” είναι ίσως ενδεικτικές της στροφής αυτής. Ας μην ξεχνάμε πως από τις λίγους που ανέβηκαν στις Ευρωεκλογές ήταν το ΚΚΕ…

ΝΔ: Μέσα σε δύο χρόνια έχασε 7 μονάδες, δεχόμενη τη μεγαλύτερη φθορά της μνημονιακής πολιτικής. Η πανωλεθρία απετράπη λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα ποσοστά του, καθώς και λόγω του 8% της ΕΛΙΑΣ, που δίνει στην κυβέρνηση λίγους μήνες ζωής ακόμα. Το άνοιγμα προς τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους που επέλεξε και εκφράζει το “περιβάλλον Σαμαρά” τελικά απέτυχε παταγωδώς, αφού όχι μόνο δεν ανέκοψε τη ΧΑ, αλλά απενοχοποίησε την ξενοφοβική ατζέντα ακόμα περισσότερο. Το ποσοστό του 22,7% είναι το χειρότερο της ιστορίας του κόμματος (μετά το 18% του Μαϊου 2012, το οποίο είχε έρθει όμως σε τελείως διαφορετικές συνθήκες). Για την ακρίβεια, το ποσοστό 22,7% είναι κατά 10 μονάδες μικρότερο από το ποσοστό που εξανάγκασε τον Κώστα Καραμανλή σε παραίτηση το 2009.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Τρίτη θέση για το κόμμα του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου, όπως αναμενόταν βάσει των δημοσκοπήσεων. Είναι όντως το μόνο κόμμα που αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του, όμως η αύξηση αφορά 100.000 ψηφοφόρους, ενώ η ΝΔ χάνει 500.000 και οι ΑΝΕΛ 250.000 ψήφους. H αίσθηση που εισέπραξα είναι ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές του κόμματος είχαν σηκώσει τον πήχυ πολύ υψηλότερα. Τα χρυσαυγίτικα τρολς του διαδικτύου διέδιδαν παντού πως “οι δημοσκοπήσεις είναι ψεύτικες, είμαστε άνετα το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα”, ενώ έκαναν πανκινητοποίηση σε όλα τα ιντερνετικά γκάλοπ, δίνοντας ποσοστά Ανδρέα Παπανδρέου στη ΧΑ και αυτοδυναμία στον Κασιδιάρη στην Αθήνα. Ενδεικτική της κατήφειας, η απουσία κόσμου από τα γραφεία της ΧΑ μετά τα αποτελέσματα.

ΕΛΙΑ: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών;; Αν ο αντίπαλός σου είναι τα γκάλοπ, τότε ο Βενιζέλος φυσικά κέρδισε. Το ανέλπιστο 8% για το κόμμα που έχει συνδεθεί με τα μνημόνια και την ανεργία όσο κανένα άλλο, είναι τελικά ευεξήγητο. Οφείλεται στην αφύπνιση του τερατώδους μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ με την ευκαιρία των δημοτικών εκλογών, ο οποίος έδωσε άπειρους δήμους σε ΠΑΣΟΚους (και όχι στο ΠΑΣΟΚ), ήταν όμως η ευκαιρία για τα στελέχη του μηχανισμού αυτού να επικοινωνήσουν με τους ψηφοφόρους του κόμματος και να τους “χτυπήσουν στο συναίσθημα”. Τα εκβιαστικά διλήμματα Βενιζέλου συσπείρωσαν πολύ κόσμο που κοίταγε προς το ΠΟΤΑΜΙ και διέλυσαν τη ΔΗΜΑΡ, ενώ η ταύτιση της ΕΛΙΑΣ με το ΠΑΣΟΚ (βλέπε προεκλογικά σποτ “Είμαι ΠΑΣΟΚ για αυτό ψηφίζω ΕΛΙΑ”  λοιδωρήθηκε, αλλά τελικά απενοχοποίησε την ψήφο στον πράσινο ήλιο. Κατά τα άλλα, το ΠΑΣΟΚ έχασε άλλες τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες από τις τελευταίες εκλογές, με τη συρρίκνωση του κόμματος στις επίσημες καταγραφές να συνεχίζεται απρόσκοπτα.

ΠΟΤΑΜΙ: Ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο με προβάδισμα για την τρίτη θέση, όσο όμως περνούσε ο καιρός το ΠΟΤΑΜΙ ξεφούσκωνε. Λογικό, αν υπολογίσει κανείς το κλίμα πόλωσης του τελευταίου μήνα πρν τις εκλογές, αλλά και την απουσία οποιουδήποτε προγραμματικού λόγου. Παρόλα αυτά το ποσοστό του 6,6% δεν είναι καθόλου αμελητέο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέσπασε τελικά ένα κομμάτι της κατακερματισμένης κεντροαριστεράς, τα ποσοστά του Μαϊου 2012 όμως μάλλον δείχνουν συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία των φιλελεύθερων ψηφοφόρων, ίσως λόγω του “φλερτ” Θεοδωράκη – Ντάισελμπλουμ. Σε αυτό κατατείνουν τα μεγάλα ποσοστά του Ποταμιού σε μεγαλοαστικές περιοχές (Το ΠΟΤΑΜΙ είναι καθαρά τρίτο σε Κηφισιά, Πεύκη, Εκάλη, Ψυχικό, Φιλοθέη όπου πλησιάζει το 10%, με τις ΓΕΦΥΡΕΣ να κατατροπώνονται), ψηφοφόροι πως ίσως απομακρυνθούν μετά την ένταξή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στη Σοσιαλιστική ομάδα του Μάρτιν Σουλτς.

ΚΚΕ: Η δύσκολη δουλειά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί ταυτόχρονα σε “πολλών ειδών” ψηφοφόρους έστειλε πολλούς αριστερούς πίσω στο ΚΚΕ. Τα δύσκολα έρχονται όμως για τον Περισσό, αφού αναμένεται η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ να συνεχιστεί. Η σταθερή επιλογή του κόμματος να μην στηρίξει τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στο β γύρο των δημοτικών εκλογών ενδεχομένως να ξενίσει ένα κομμάτι του κόσμου της αριστεράς (ίσως και να θυμίσει για ποιον λόγο απομακρύνθηκαν από το κόμμα), ειδικά από τη στιγμή που η επιλογή αυτή οδήγησε στην απώλεια πολλών δήμων για την αριστερά (πχ Αθήνα). Ειδικά στην περίπτωση του Βόλου, η επιλογή του κόμματος να μην αποδοκιμάσει τον Αχιλλέα Μπέο είναι από τις πιο κραυγαλέες.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Οι ΑΝΕΛ καταποντίστηκαν κάπου μεταξύ ΝΔ και ΧΑ, ενώ μεγάλες απώλειες σημείωσαν προς το ΛΑΟΣ, την ΕΝΩΣΗ του Β.Πολύδωρα κλπ. Τα εσωκομματικά προβλήματα οδήγησαν τελικά σε μεγάλες απώλειες στο χώρο της Αντιμνημονιακής δεξιάς, κάτι λογικό αφού ο χώρος αυτός δεν έχει ιστορικά ερείσματα. Οι ΑΝΕΛ φαίνεται πως πλήρωσαν και την ανοιχτή πόρτα που είχαν αφήσει προς το ΣΥΡΙΖΑ, και πλέον ο δρόμος φαντάζει ιδιάιτερα ανηφορικός για τον Πάνο Καμμένο.

Όσο για τη ΔΗΜΑΡ που τερμάτισε κάτω από τον κ.Χατζημαρκάκη, θα είναι θαύμα εάν συνεχίσει να υφίσταται μετά το τέλος του καλοκαιριού.
Εντυπωσιακή, τέλος, η επανεμφάνιση του Γιώργου Καρατζαφέρη, που διεκδικεί ξανά το ρόλο του στη δεξιά πολυκατοικία (η πρόσκληση του Άδωνι στην “Ανατροπή” ήταν από τις μεγάλες στιγμές σουρεαλισμού στην πολιτική).

*******Επί τη ευκαιρία, αξίζει να μελετηθεί η ποιότητα της άκυρης ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. ΧΑ και ΚΚΕ τελικά όχι μόνο έριξαν “άκυρο” με τους μεν να ζωγραφίζουν μαιάνδρους και τους δε να ψηφίζουν συντεταγμένα το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ή της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, αλλά προπαγάνδισαν την επιλογή τους στους ψηφοφόρους τους, εκτοξεύοντας τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων.

 

Δημήτρης Δαμιανός

Facebook Comments