«Θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα», σχολιάζει το περιοδικό Economist σε άρθρο που αναφέρεται στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα και στα «κόμματα διαμαρτυρίας», με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι ριζοσπάστες».

Όπως εξηγεί το περιοδικό, παρά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής, «η Ελλάδα δε φαίνεται να είναι περισσότερο ασταθής από όσο ήταν πριν τις εκλογές».

Το περιθώριο νίκης του σχεδόν 4% «δεν ήταν αρκετό για τον Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο, να εισακούσει το αίτημα του κ. Τσίπρα για πρόωρες γενικές εκλογές», ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Σαμαρά, υπό το σχήμα της Ελιάς τα πήγε καλύτερα από όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, συμπληρώνει το άρθρο. «Μαζί, Νέα Δημοκρατία και Ελιά κατέληξαν τέσσερις μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται, ενώ προστίθεται πως το κυβερνών κόμμα κέρδισε σε 11 από τις 13 περιφέρειες.

Σημειώνεται ότι Το Ποτάμι πήρε 6,5% των ψήφων, που θα μπορούσαν διαφορετικά να πάνε στο ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται δε πως το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχασε υποστηρικτές όσο πλησίαζαν οι εκλογές λόγω παραπόνων για ελλιπή οργάνωση της εκστρατείας του και μιας πολύ ασαφούς πλατφόρμας θέσεων.

Ο Economist σχολιάζει ότι με την αναμενόμενη επιστροφή βουλευτών που είχαν αποσκιρτήσει από το ΠΑΣΟΚ και με βουλευτές της Χρυσής Αυγής στη φυλακή, θα πρέπει να είναι ευκολότερο για τον κ. Σαμαρά να προωθήσει μία ακόμα σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών για τη μείωση του εθνικού χρέους. Σημειώνεται πως αν εντός του έτους επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία για το χρέος και η οικονομία ανακάμψει όπως αναμένεται, τότε οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης θα ενισχυθούν.

Όπως σχολιάζει στη συνέχεια το άρθρο, «κάποιοι παρατηρητές απορούν που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ανατρέψει τον αδύνατο συνασπισμό του κ. Σαμαρά», με τα οικονομικά δεδομένα που έχει αντιμετωπίσει η χώρα. Οι νεαροί Έλληνες, όπως αναφέρεται, είναι μεταξύ των πιο ενθουσιωδών υποστηρικτών του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, καθώς «το κόμμα υπόσχεται να αποκαταστήσει τον ελάχιστον μηνιαίο μισθό στα προ κρίσης επίπεδα των 750 ευρώ, να μοιράσει ρευστό για να αναζωογονήσει τη γεωργία, να επανεθνικοποιήσει τις επιχειρήσεις που έχουν ιδιωτικοποιηθεί και να μπαλώσει το δίκτυ κοινωνικής προστασίας».

Ωστόσο, οι πιο ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι επιφυλακτικοί. Όπως αναφέρεται, κάποια μέλη της ριζοσπαστικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ακόμη πως θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ, ενώ ο Μανώλης Γλέζος έχει υποδείξει πως το πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας του κόμματος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί μέσω φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις.

Σημειώνεται τέλος πως οι επιχειρηματίες θα παρακολουθούν στενά τη νέα περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, την πρώτη πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε ένα μεγάλο διοικητικό πόστο – «μια δουλειά με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, ώστε το πρόσωπο που την κατέχει συχνά χαρακτηρίζεται ως “μίνι πρωθυπουργός”».

Facebook Comments