Την έβδομη σερί ανοδική εβδομάδα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, δείχνοντας αξιοσημείωτη αντίσταση στις τάσεις ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 6.845 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε μόλις 0,04% στις 9.943 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,23% στις 4.520 μονάδες.

Απώλειες 0,08% στις 344,24 μονάδες, ενώ σε επίπεδο μήνα κατέγραψε κέρδη 1,8% και σε επίπεδο εβδομάδας 0,8%. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι εννέα σήμερα κατέγραψαν απώλειες.

Στο ταμπλό, η Societe Generale υποχώρησε κατά 4,4%, καθώς η ρωσική OAO Rosbank, στην οποία η γαλλική τράπεζα είναι βασικός μέτοχος, ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη μόλις 7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, από 61 εκατ. ευρώ το δ 3μηνο του 2013. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, το καθαρό κόστος κινδύνου αυξήθηκε κατά 150%.

Απώλειες 4,4% και για τη γαλλική BNP Paribas, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πιέζει την τράπεζα να καταβάλει περισσότερα από 10 δισ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού για επί μακρόν παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και άλλων χωρών, ποσό που θα αντιπροσώπευε ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα.

Στο -10% βρέθηκε η Fenner, η οποία ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη της το 2014 θα είναι 10-15% χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς έχουν επηρεαστεί από την επιβράδυνση των εμπορικών συναλλαγών στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, η Salamander Energy κέρδισε 7,4%, καθώς διέρρευσε ότι η Cia Espanola de Petroleos ερευνά το ενδεχόμενο να καταθέσει προσφορά 700 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας έρευνας υδρογονανθράκων.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον εννέα ετών σκαρφάλωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία τον Μάιο, καθώς τα νοικοκυριά εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξα ότι η οικονομία ανακάμπτει μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας (BCC) αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη φέτος στο 3,1% από 2,8% και για το 2015 σε 2,7% από 2,5%.

Facebook Comments