Ποσό 786 εκατομμυρίων δολαρίων στην ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom κατέβαλε η ουκρανική ομόλογός της Naftogaz, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποπληρωμή μέρους του ουκρανικού χρέους για ρωσικό αέριο.

Η συνολική οφειλή του Κιέβου προς τη Gazprom ανέρχεται σε 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει προτείνει ένα σχέδιο αποπληρωμής που προβλέπει την καταβολή 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως σήμερα, 30 Μαΐου, και ακόμα 500 εκατομμυρίων έως 7 Ιουνίου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Υπό αυτό το δεδομένο, αγνωστο παραμένει αν η Ρωσία θα ικανοποιηθεί από την καταβολή των 786 εκατ.

Από την πλευρά της Μόσχας, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε πως η πληρωμή δεν έχει ακόμα ληφθεί, προσέθεσε όμως πως όταν καταβληθούν τα χρήματα τότε «θα είναι μία διαφορετική ιστορία».

Ο κ. Μεντβέντεφ συμπλήρωσε στόχος των διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο είναι να «διασφαλίσουμε πως η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να πληρώσει» και όχι να υπάρξει κάποια συμφωνία για έκπτωση στο κόστος του ρωσικού αερίου.

Την ίδια ώρα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «ποτέ» την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας, και θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως την Δευτέρα.

Facebook Comments