Με τον ερχομό του νέου έτους υπήρξε επανεκκίνηση του ζητήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας-Σκόπια.

Η τελευταία επίσημη θέση της χώρας μας πάνω σε αυτό το ζήτημα ήταν την 3η Απριλίου 2008 όπου στην σύνοδο του Βουκουρεστίου ο  τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής άσκησε βέτο στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και ζήτησε την επίλυση του ζητήματος με σύνδετη ονομασία.

Σε πολλούς χάρτες των προηγούμενων αιώνων βλέπουμε την περιοχή της ΠΓΔΜ να αναγράφεται ως Βαρντάσκα και ήταν περιοχή υπό τον έλεγχο της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Οι αυτοαποκαλούμενοι Μακεδόνες,έχουν προβεί σε αυτή την ενέργεια ισχυριζόμενοι την ύπαρξη αρχάιων,της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή τους,πράγμα απολύτως φυσικό αν σκεφτεί κανείς ότι ο μεγάλος στρατηλάτης είχε κατακτήσει όλο τον τότε γνωστό κόσμο.Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν και ας φτάσουμε στο σήμερα.

Η Ελλάδα προσπαθεί να επιλύσει ένα διεθνές ζήτημα,που την απασχολεί χρόνια. Σύμφωνα με την ρεαλιστική προσέγγιση στο άναρχο παιχνίδι των διεθνών σχέσεων κερδίζει ο ισχυρός. Σε μια κόντρα λοιπόν Ελλάδος Σκοπίων σύμφωνα με τους ρεαλιστές η χώρα μας θα κέρδιζε εαν δεν  ήταν στην άθλια αυτή κατάσταση που βρίσκεται τώρα. Μια λύση του προβλήματος με την ρεαλιστική προσέγγιση καταλήγουμε σε μια λύση win loose και όχι win win

Το να χρησιμοποιηθεί η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων είναι ήττα για την Ελληνική διπλωματία και μεγάλη νίκη για την ΠΓΔΜ.Το μόνο που κερδίζει η χώρα μας είναι η επίλυση ενός προβλήματος που κρατάει χρόνια και τίποτα παραπάνω. Σύμφωνα με την φιλελεύθερη προσέγγιση η χώρα μας κερίζει πίστωση χρόνου καθώς η λύση θα έρθει μέσα απο συζητήσεις σε διεθνείς οργανισμούς και επειδή το ζήτημα είναι σύνθετο θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επιλυθεί και ίσως η χώρα μας να επαναφέρει την χαμένη της ισχύ.

Η Ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την σύνθετη ονομασία των Σκοπίων την ύπαρξη του όρου Μακεδονία αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό,πράγμα το οποίο δεν είναι αποδεκτό από την πλειονότητα των Ελλήνων η φωνή των οποίων ακούστηκε την Κυριακή στην μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας την Θεσσαλονίκη. Η δράση της Ελληνικής Κυβέρνησης μας οδηγεί κατευθείαν σε κατάσταση win-loose και  δεν μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί  ξανάρχισαν οι συζητήσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Η Ελληνική θέση για ένα τόσο μεγάλο διεθνές ζήτημα πρέπει να προέρχεται από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και να εκφράζει τον Ελληνικό λαό η να βρεθεί λύση μέσω δημοψηφίσματος. Όπως είχα τονίσει και στην επίσκεψη Ερντογάν ,σε εθνικά ζητήματα όλα τα κόμματα έχουν χρέος προς τον Ελληνικό λαό να έχουν κοινή γραμμή και να διατηρούν την εθνική κυριαρχία της χώρας. Η Μακεδονία είναι μια και ήταν είναι και θα είναι Ελληνική! 

Facebook Comments