Θετικά φαίνεται πως κρίνουν τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεκινώντας την πρώτη συνεδρίαση του μήνα με άνοδο.

O γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη 0,69% στις 1.231,91 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται στα 37,4 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 27,6 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE25 είναι στο +0,66% και στις 398,59 μονάδες.

Σύμφωνα με την ανάλυση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του Μ. Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακή, η αγορά φαίνεται να έχει φτάσει σε ένα πυθμένα ζημιών που ναι μεν δεν μπορεί να διασπαστεί με βάση τα διαμορφωμένα δεδομένα της ζήτησης από την άλλη πλευρά δεν έχει και τα απαραίτητα καύσιμα ώστε να βελτιωθεί με γρηγορότερο ρυθμό.

Οι συνήθεις ύποπτοι του 39% των κερδοφόρων εταιρειών διατήρησαν το συν στην τελική γραμμή ενώ το 61% έμεινε στο κόκκινο. Θα πρέπει πάντως να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για να εξαχθούν κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα αφού λόγοι εποχικότητας κρατούν ένα σημαντικό μέρος του πλήθους των εταιριών σε ζημιογόνο αποτέλεσμα που πιθανόν να αντιστραφεί στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, τα μεγέθη του α’ τριμήνου έδειξαν καλύτερη εικόνα στα προ προβλέψεων κέρδη με τις βελτιώσεις να προέρχονται από το κόστος χρηματοδότησης και αφού σε επίπεδο καθαρού επιτοκιακού εσόδου παρατηρείται αύξηση κατά 22,7%. Η επίδοση αυτή δεν πέρασε ακόμα στην τελική γραμμή αφού οι προβλέψεις σε μέσα επίπεδα αυξήθηκαν μεν, ο ρυθμός ωστόσο παρουσιάζει σημάδια κόπωσης αφήνοντας κάποια ενθαρρυντικά σημάδια για την συνέχεια. Και οι τράπεζες ωστόσο αρχίζουν να προσεγγίζουν το σημείο μηδέν βοηθούμενες και από βελτιώσεις στο λειτουργικό κόστος μετά από τις πρόσφατες εθελούσιες εξόδους.

Στο ταμπλό, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων ενισχύεται κατά 6,55%, με αυξημένο όγκο, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της από την Alpha Finance. Ακολουθεί ο ΟΤΕ  με κέρδη 3,52% και η Τιταν στο +3,11%. Σημαντική η παρουσία και της ΔΕΗ  με κέρδη 2,18% και του Μυτιληναίου με 1,25%.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχεται η ΕΥΔΑΠ, με απώλειες 2%, ο ΟΛΠ στο -2,71% και η ΜΕΤΚΑ  στο -1,44%. Αρνητικό το ποδαρικό στον FTSE25 και για την Eurobank, η οποία χάνει 0,73%.

Facebook Comments