Ο γενικός δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 900 μονάδες, κλείνοντας στις 903,13 και με κέρδη 3,03%, επίπεδα τα οποία είχε να δει η αγορά από τις 22 Μαρτίου. Τα επιτελεία των δύο τραπεζών, μετά το ok του ΤΧΣ για τις αυξήσεις κεφαλαίου,  μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες καλούνται να βρουν επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, funds, επιχειρηματίες και εφοπλιστές προκειμένου να εισφέρουν, το λιγότερο, 380 εκατ. ευρώ για την Eurobank και 800 – 900 εκατ. ευρώ για την Εθνική.

Το σκεπτικό της απόφασης του ΤΧΣ ήταν απλό, ότι θα διαθέσει λιγότερα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, οι οποίες σημειωτέον έχουν αρνητική καθαρή θέση.  Στα περίπου 9,7 δις. ευρώ που είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ, εκτιμάται ότι το 1,7 – 1,8 δις. ευρώ θα καλυφθούν με την έκδοση ομολογιακών δανείων, οπότε τα συνολικά κεφάλαια που θα αντλήσει θα διαμορφωθούν στα 8 δις. ευρώ, οπότε το 10% που απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή ιδιωτών προκειμένου να διατηρήσει η τράπεζα τα ιδιωτικά χαρακτηριστικά της, διαμορφώνονται περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Η δε Eurobank χρειάζεται περίπου 4,8 δις. ευρώ και εξετάζει το 1 δις. ευρώ να το καλύψει με ομολογιακά.   Από τα 3,8 δις. ευρώ, τα περίπου 380 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10%, χρειάζεται να καλυφθούν από ιδιώτες. Ήδη προς το σκοπό αυτό, η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με πελάτες της από το private banking, τους εργαζόμενους, το ασφαλιστικό τους ταμείο, επιχειρηματίες (σ.σ. όπως ο Ανδρέας Βγενόπουλος) και funds από το Λονδίνο. Η διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει ότι οι προοπτικές διανοίγονται θετικές, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει την good bank του Τ.Τ., κάτι που θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Από την πλευρά της η Εθνική, σκοπεύει να περιορίσει την έκθεσή της σε υβριδικά ομόλογα, ύψους 2,8 δις. ευρώ, είτε μετατρέποντάς τα σε μετοχές, είτε «κουρεύοντας» την αξία τους σε μετρητά, σε ποσοστό 50%. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η τράπεζα θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στην Τουρκία, την Εθνική Ασφαλιστική και ακίνητά της, ενώ αναμένει όσο το δυνατόν καλύτερο τίμημα από την πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης. Τα δύο χαρτιά υπεραπέδωσαν στο ταμπλό, με την Eurobank να κλείνει με κέρδη 26,18%, στα 0,2940 ευρώ και όγκο 3,6 εκατ. τεμαχίων και η ΕΤΕ με 27,18%, στα 0,5990 υρώ και όγκο 8,1 εκατ. τεμαχίων.

Η ελπίδα ότι αν μη τι άλλο οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα καταφέρουν να καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, φτιάχνει κλίμα στην αγορά, απαραίτητο για τις αποκρατικοποιήσεις. Σημειωτέον, ότι στις 17 Απριλίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ, με την μετοχή παρά τις αρχικές απώλειες, να τερματίζει την Τετάρτη με άνοδο, πάνω από τα 7 ευρώ.  Αν και στις μετοχές των τραπεζών οι εντολές προήλθαν από φίλιες εγχώριες δυνάμεις, στα υπόλοιπα μη τραπεζικά χαρτιά του 25άρη, το μείγμα των αγοραστών ήταν διαφορετικό. Ξένοι βρίσκονται πίσω από +9,84% της Jumbo,  με τη μετοχή να κλείνει στα 6,70 ευρώ, ΜΕΤΚΑ πάνω από 55 και Μυτιληναίος άνω του 4%, Folli Follie πάνω από 5%. Επίσης, ισχυρή ήταν η αντίδραση στη ΔΕΗ, που έκλεισε με άνοδο 4,90%, στα 6 ευρώ, ΟΤΕ 3,42%, στα 5,45 ευρώ, ΟΛΠ 3%.

Ταυτόχρονα με την άνοδο των τραπεζών δόθηκε η ευκαιρία για να αλλάξει το κλίμα στην αγορά και να γίνει κίνηση επιστροφής της αγοράς σε θετικό momentum, επισημαίνουν Έλληνες διαχειριστές, τοποθετώντας την επόμενη αντίσταση της αγοράς στην περιοχή των 920 μονάδων. Οι συναλλαγές ήταν ικανοποιητικές για τα δεδομένα των αποτιμήσεων και διαμορφώθηκαν πάνω από τα 68 εκατ. ευρώ. 

Facebook Comments