Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε γραπτή διευκρίνισή του προς την Ελληνική Υπηρεσία της DeutscheWelleαναφέρει σχετικά με τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Focusότι σε περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνο από τις αγορές, ισχύει η συμφωνία του Eurogroupτου περασμένου Νοεμβρίου. Σημειώνεται δε ότι οποιαδήποτε απόφαση επ αυτού θα ληφθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο σημείο της συνέντευξης, όπου ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι στο τέλος του 2012, όταν δηλαδή αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι δύο χρόνια μετά τη λήξη του η χώρα δεν θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές.

Επειδή δε, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να καταστεί βιώσιμο το 2022, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμη μια φορά περιορισμένη βοήθεια.

Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνει την αναγνώρισή του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και επαινεί τις προόδους που έχει σημειώσει μέχρις στιγμής η Ελλάδα. Παράλληλα καλεί τη γερμανική κοινή γνώμη να δείχνει κατανόηση για την Ελλάδα. Το ίδιο είπε άλλωστε και στη συνέντευξη στο Focus, ότι δηλαδή για τους Έλληνες οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση. Όλα αυτά όμως δεν προσθέτουν κάτι νέο σε όσα μέχρι τώρα ο ίδιος υποστήριζε, καταλήγει η ανακοινωση.

«Δεν είναι κάτι νέο» αλλά όχι και «επί του παρόντος»

Νωρίτερα διευκρινίσεις στο ίδιο μήκος κύματος δόθηκαν και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της κυβέρνησης στο Βερολίνου δια της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κότε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τόνισε οι δηλώσεις του Βόλφγκανγ Σόιμπλε κινούνται στη λογική σχετικών αποφάσεων της ευρωζώνης, «οι οποίες είναι άλλωστε ξεκάθαρες». Σε περίπτωση, δηλαδή, που μετά το τέλος του τρέχοντος δανειακού πακέτου η Ελλάδα θα εξακολουθεί να έχει ανάγκη περαιτέρω βοήθειας τότε οι εταίροι θα ανταποκριθούν θετικά. «Εναπόκειται όμως στην Ελλάδα να αποφασίσει για το αν θα θελήσει ένα τρίτο πακέτο, η Γερμανία πάντως είναι «καταρχήν πρόθυμη» να συμβάλει.

Το όλο θέμα ωστόσο, τόνισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι επί του παρόντος. Θα τεθεί εκ νέου το φθινόπωρο, όταν θα είναι γνωστά τα οικονομικά στοιχεία του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού.

Facebook Comments