Περίπου 77.000 αμερικανικές και ξένες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβανομένων πολλών ρωσικών, έχουν συμφωνήσει να συμμορφωθούν με τον νέο νόμο των ΗΠΑ κατά της φοροδιαφυγής εκ μέρους αμερικανών πολιτών, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός, αρμόδιος για τις Διεθνείς Φορολογικές Υποθέσεις, κ. Ρόμπερτ Στακ ανακοίνωσε ότι ο υψηλός αριθμός εγγραφών έως τώρα δείχνει την «ισχυρή διεθνή υποστήριξη» στον νόμο που προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Ο νόμος για τη φορολογική συμμόρφωση όσων έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό (Foreign Account Tax Compliance Act, FATCA) απαιτεί από τις ξένες τράπεζες, τα επενδυτικά ταμεία και άλλα ιδρύματα να δηλώνουν στην αμερικανική κυβέρνηση τους λογαριασμούς των Αμερικανών πολιτών αξίας άνω των 50.000 δολαρίων. Εκατοντάδες ιδρύματα στη Ρωσία υπέγραψαν επίσης για τη συμμόρφωσή τους με τον νέο νόμο, παρά τις παγωμένες σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.

Ο FATCA θεσπίσθηκε μετά το σκάνδαλο των Αμερικανών που φοροδιέφευγαν μέσω απόρρητων λογαριασμών που είχαν στην Ελβετία. Εκτός από την καταγραφή μεμονωμένων τραπεζών, σχεδόν 70 χώρες διαπραγματεύθηκαν συμφωνίες με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τον FATCA, οι οποίες θα επιτρέπουν στις εταιρείες τους να συμμορφώνονται με τον νέο αμερικανικό νόμο και τους εγχώριους νόμους για το απόρρητο. Εκατοντάδες εταιρείες χωρών που έχουν συμφωνίες για τον FATCA έχουν καταγραφεί μεμονωμένα, ωστόσο, δείχνοντας μεγαλύτερη προσοχή, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία νωρίτερα φέτος, καθώς κλιμακωνόταν η ουκρανική κρίση.

Οι ξένες εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τον FATCA θα αντιμετωπίζουν ένα φόρο παρακράτησης 30% στα εισοδήματα που έχουν από επενδύσεις στις ΗΠΑ και μπορούν να αποκλεισθούν από τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Περισσότερες από 500 αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επίσης συμφωνήσει με την εφαρμογή του νόμου, περιλαμβανομένων της Citibank, της JP Morgan Chase και διάφορων επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds).

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου με τις εταιρείες που έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν τον FATCA είναι ένα βασικό βήμα στη μακρά διαδικασία εφαρμογής του νόμου, επειδή επιτρέπει στις επιχειρήσεις να βλέπουν ποιες συμμετέχουν και ποιες όχι. Ο κατάλογος θα ανανεώνεται κάθε μήνα, καθώς θα εγγράφονται και άλλες εταιρείες, ανακοίνωσαν οι Αμερικανικές Φορολογικές Αρχές.

Facebook Comments