Το βλέμμα σήμερα, όλη μέρα θα είναι στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου, και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς αφού πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, μετά και το ραντεβού που είχαν οι Ζόραν Ζάεφ και Αλεξης Τσίπρας στο Νταβός.

Ο πρόεδρος της Γαλάζιας παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε ακριβώς στην ώρα που είχε οριστεί το ραντεβού τους στις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, λόγω της τήρησης της θεσμική τάξης αν και από χθες είχε διαμηνύσει με αυστηρό τόνο και τρόπο πως “είναι πολύ αργά πλέον για ενημέρωση”.

Το ραντεβού, των δύο πολιτικών αρχηγών, διήρκησε περίπου 45 λεπτά και ήταν σε πολύ ψυχρό κλίμα, όπως αναφέρουν στενοί κύκλοι του προέδρου της Αξιωματικης Αντιπολίτευσης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική, για την στάση που έχει κρατήσει καθόλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας. 

Επανέλαβε τη θέση του που ακούστηκε την Τετάρτη στη σύγκλιση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, ότι δηλαδή δεν θα πρέπει να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς κατηγορώντας τον κύριο Τσίπρα ότι κάνει αυτό ακριβώς”. 

Ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσήλθε στην συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ χωρίς να υπάρχει ούτε εθνική γραμμή, ούτε συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ούτε καν συναίνεση από τον πολιτικό του εταίρο τον κύριο Καμμένο. 

Μίλησε επίσης για παραχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να ζητήσει κανένα απολύτως αντάλλαγμα ενώ όπως τόνισε “Θα έπρεπε να θέσει ρητά την αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων. Έτσι όμως βοηθάει στην εξασθένιση της εθνική μας πολιτικής” 

Κλείνοντας την δήλωση του, στο γραφείο του, στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κατακερματισμό της λύσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, χωρίς ο κύριος Τσίπρας να θέσει μια ενιαία λύση, που θα μπορούσε να κάνει ισχυρή τη θέση της Ελλάδος στην διαπραγμάτευση.  

Κατηγόρησε με αυστηρό τόνο τον κύριο Τσίπρα ότι δεν διαχειρίζεται τα εθνικά ζητήματα με σθένος και ότι πλέον δεν πείθει τους Έλληνες και ότι δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί, όπως και ο ελληνικος λαό. 

“Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται μόνος του μην ψάχνει ούτε για άλλοθι ούτε για συνενόχους” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να κατηγόρησε την Πειραιώς για την απουσία ήχου στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με non paper το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού ενημέρωσε αμέσως μετά τη δήλωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι : “η απουσία ήχου στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οφείλεται σε χθεσινό αίτημα του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, το οποίο κι έγινε αποδεκτό.” 

Σε έντονο κλίμα όμως αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το ραντεβού της Φώφης Γεννηματάς, με τον πρωθυπουργό, στις 12:30,.

Η κ. Γεννηματά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, του ζήτησε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με υπό τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, τονίζοντας του ότι η στάση του και οι κινήσεις του, επαληθεύουν τα σενάρια, περί μυστικής διπλωματιας στη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Το Μαξίμου απάντησε άμεσα αφήνοντας αιχμές για “ανακρίβειες και ψευδή” για την κυρία Γεννηματά και για το τι συζήτησαν πραγματικά με τον κ. Τσίπρα. Η “διαμάχη” ολοκληρώθηκε με την απάντηση από την Χαρίλαου Τρικούπη λέγοντας χαρακτηριστικα πως: “Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα είναι γνωστό ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο”.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί πάντως, Σταύρος Θεοδωράκης,  Δημήτρης Κουτσούμπας, Βασίλης Λεβέντης, αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναμένεται να ζητήσει και εκείνος την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπήρξε από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα ενημέρωση προς τον Προκόπη Παυλόπουλο για την πορεία της διαπραγμάτευσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, δήλωσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία μιας κοινης εθνικής γραμμής για τις διαβουλεύσεις με την FYROM, καθιστώντας σαφές ότι προτεραιότητά του είναι η επίλυση των αλυτρωτικων θέσεων στη διαπραγμάτευση που έχει για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε, πως θα πρέπει να μείνει αραγης η εθνική ενότητα και να “απαλείψουν” οι Σκοπιανοί τις αλυτρωτικές τους βλέψεις, οι οποίες από τυπώνονται, ακόμη και στο Σύνταγμά τους.

Τα υπόλοιπα ραντεβού που αναμένονται μέσα στην ημέρα είναι:

  • Στις 12.30, το κατώφλι του Πρωθυπουργικού Γραφείου θα περάσει η Φώφη Γεννηματά.
  • Στις 13.30, με τον Αλέξη Τσίπρα θα συναντηθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
  • Για τις 15.00 έχει οριστεί το τετ α τετ με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
  • Ο κύκλος συναντήσεων Τσίπρα- Αρχηγών ολοκληρώνεται στις 17.30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων,  Βασίλη Λεβέντη.

Τί απαντά το Μαξίμου στις δηλώσεις Μητσοτάκη

Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.
Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα.
 

Facebook Comments