Σε δελτίο της για τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, ο βραχίονας της Citigroup που ασχολείται με την αγορά συναλλάγματος εκτιμά τις πιθανότητες η ΕΚΤ να επέμβει στην ισοτιμία του ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι αναλυτές της CitiFX:

«Έχουμε πολλά χρόνια να δούμε παρέμβαση στην ισοτιμία του ευρώ και πιο συγκεκριμένα από το 2000 όπου η ΕΚΤ παρενέβη στην αγορά για να στηρίξει το ευρώ. Η εμπειρία από το 2000 δείχνει ότι :

1. Μία παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος από την ΕΚΤ είναι το μόνο αξιόπιστο εργαλείο προκειμένου να δούμε το ευρώ να υποχωρεί από τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται λόγω των αυξημένων πλεονασμάτων στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

2. Ένα πρόγραμμα επαναγοράς αξιογράφων ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Στη συνέχεια η έκθεση της CitiFX ζυγίζει τις πιθανότητες να δούμε κάποια μη συμβατική παρέμβαση από μεριάς της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα η CitiFX αναφέρει τρία σημαντικά σημεία σύμφωνα με τα οποία πιστεύει ότι είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάποια μορφή αντισυμβατικής παρέμβασης από την ΕΚΤ σήμερα:

1. «Καταρχάς μία παρέμβαση στην ισοτιμία θα ήταν αντίθετη με τη συμφωνία των G20 τον Φεβρουάριο του 2013»

2. «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι το ECOFIN δίνει τη συγκατάθεσή του για παρέμβαση στην ισοτιμία του ευρώ»

3. « Όπως έχουμε ήδη τονίσει σε παλαιότερη τοποθέτησή μας, τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων θα μπορούσαν να έχουν μία αρκετά εκτεταμένη επίδραση στο ευρώ γεγονός που ίσως είναι ένα επαρκές μέτρο προκειμένου να δούμε το ευρώ χαμηλότερα χωρίς τη λήψη περαιτέρω αντισυμβατικών μέτρων»

Facebook Comments