Συνάντηση στο Παρίσι είχε την Τρίτη 3 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε την πληροφορία, επισημαίνοντας ότι «είναι σύνηθες» για την κα Λαγκάρντ να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών.

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας Λαγκάρντ – Στουρνάρα – Τόμσεν, σημειώνοντας ότι «δεν έχω να προσθέσω κάποιες λεπτομέρειες» και ότι συζητήθηκε το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και «θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Επίσης, δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση αν η συνάντηση αφορούσε το ελληνικό χρέος.

Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι θα γίνει στις επόμενες μέρες – «πολύ σύντομα» (μέσα στην επόμενη εβδομάδα), όπως είπε, ενώ για την αναβολή παρουσίασης της έκθεσης δήλωσε ότι «είναι κάτι που συνηθίζεται» και πρόκειται για «εσωτερικό διαδικαστικό ζήτημα» και σχετίζεται με την «επεξεργασία στοιχείων».

Σε ερωτήσεις για τους λόγους αναβολής δημοσιοποίησης της έκθεσης και αν υπάρχει σύνδεση με τη συνάντηση Λαγκάρντ -Στουρνάρα – Τόμσεν ή εάν ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά η καθυστέρηση δημοσιοποίησης της έκθεσης, τόνισε ξανά ότι πως πρόκειται για «εσωτερικό ζήτημα».

Επίσης, υπενθύμισε ότι η έκθεση υιοθετήθηκε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή.

Σε ερώτηση αν το κλείσιμο της Βουλής δημιουργεί ενδεχομένως προβλήματα στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε ότι δεν αναμένει να αποτελέσει εμπόδιο, για δε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη είπε ότι δεν έχει να κάνει «κανένα σχόλιο».

Για τις πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και κυρίως του κ. Σόιμπλε, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν ένα «πρώτο, σπουδαίο βήμα», θυμίζοντας ότι η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με το ΔΝΤ ολοκληρώνεται στις αρχές του 2016.

Για τη δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ναογιούκι Σινοχάρα, την περασμένη Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες και ότι δεν αντιμετωπίζουν «οξύ πρόβλημα σταθερότητας», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι «ας δούμε την έκθεση», που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι κλιμάκιο του Ταμείου (χωρίς να διευκρινίσει αν συμμετέχει και ο κ. Τόμσεν) θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Αθήνα μετά το καλοκαίρι.

Facebook Comments