Η μοναδική γυναίκα πρόεδρος βρετανικής εταιρίας blue chip δεν μασάει τα λόγια της: ζήτησε από τους εργοδότες να προσφέρουν στις γυναίκες διάλειμμα έξι ετών από την καριέρα τους για να ασχοληθούν με την οικογένεια και να επιστρέψουν μετά την εργασία τους.

Η Dame Alison Carnwath, μη εκτελεστική πρόεδρος της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρίας Land Securities, της μεγαλύτερης στον κλάδο στην Βρετανία, υποστηρίζει ότι με τις κατάλληλες στρατηγικές προσλήψεων και διατήρησης προσωπικού, οι εταιρίες θα έχουν μεγάλο οικονομικό όφελος.

Θα αντιληφθούν τι πραγματικά τους προσφέρει το να κρατήσουν τις γυναίκες που χρειάζονται ένα διάλλειμμα για την ανατροφή των παιδιών τους.

«Οι εργοδότες πρέπει να μάθουν να μας βοηθούν στην μέση ηλικία», δήλωσε η Dame Alison σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times. «Αν θέλεις να περάσεις, για παράδειγμα, έξι χρόνια για να τεκνοποιήσεις και να αναθρέψεις τα παιδιά σου μέχρι να πάνε σχολείο, ώστε να επιστρέψεις σε πλήρη απασχόληση, τότε οι εταιρίες πρέπει να σου συμπεριφερθούν με τρόπο που θα σε κρατήσει στο δυναμικό τους.

Τα εταιρικά τμήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού είναι βέβαιο ότι θα βρουν «σεβαστά οικονομικά πλεονεκτήματα σε μια τέτοια στρατηγική», ειδικά αν ληφθεί υπόψη το χαμένο κόστος πρόσληψης και κατάρτισης γυναικών που στην συνέχεια δεν παραμένουν στην εταιρία. «Είναι πολύ καλύτερο να κρατάς δεμένο τον κόσμο σου», τόνισε, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και για την διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας.

Τα σχόλια της έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την αμφιλεγόμενη ομιλία που παρέθεσε νωρίτερα φέτος ο Nigel Farage του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος. Ο κ. Farage που έχει διατελέσει trader εμπορευμάτων, ισχυρίστηκε ότι μια μητέρα η οποία εργάζεται στο City του Λονδίνου έχοντας προηγουμένως διακόψει για την ανατροφή του παιδιού της «αξίζει πολύ λιγότερο για τον εργοδότη όταν επιστρέφει απ όσο όταν φεύγει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μοναξιά» της Dame Alison ως η μοναδική γυναίκα πρόεδρος εταιρίας που μετέχει στον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 100, έληξε στις 29 Απριλίου, όταν η Susan Kilsby ανέλαβε πρόεδρος του φαρμακευτικού ομίλου Shire.

Τέσσερις εταιρίες του FTSE 100 έχουν γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους σήμερα: Οι Royal Mail, easyJet, Imperial Tobacco και Severn Trent. Ο αριθμός μειώθηκε μετά τις αποχωρήσεις των εκπροσώπων του ασθενούς φύλλου από τις Anglo American, Pearson (ιδιοκτήτρια των Financial Times) και Burberry.

Συνολικά σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων των εταιριών του FTSE 100, το ποσοστό των γυναικών ξεπέρασε το 2014 το 20% για πρώτη φορά. Ο στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι να πιάσει το 25% ως το 2015.

Η Dame Alison, που δεν έχει παιδιά η ίδια, δήλωσε ότι ειδικά οι τράπεζες είναι «πολύ κακές στην προώθηση γυναικών». Ως μη εκτελεστικό μέλος της Barclays, η Dame Alison έγινε «διάσημη» το 2012 όταν αντέδρασε στην πρόταση αμοιβής του πρώην επικεφαλής Bob Diamond με 25 εκατ. στερλίνες. Η αντίδρασή της παρακάμφθηκε και η ίδια παραιτήθηκε.

Στην Land Securities, περηφανεύεται ότι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο για την εξομάλυνση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Σήμερα οι γυναίκες καταλαμβάνουν το ένα τρίτο των εδρών στο Δ.Σ., την εκτελεστική επιτροπή και το αμέσως κατώτερο διοικητικό επίπεδο.

Ελαβε τον τίτλο της ιπποσύνης (Dame) στην Νέα Υόρκη πέρσι, για την μεγάλη δουλειά που έχει κάνει με στόχο την προώθηση των γυναικών στις επιχειρήσεις. Εκτός από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο με μη εκτελεστικές θέσεις που κατέχει, η Dame Alison δραστηριοποιείται στην επιχειρηματική γαλούχηση ανδρών και γυναικών σε μια σειρά ευρωπαϊκών ομίλων.

ΠΗΓΗ: FT.com

Facebook Comments