Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τον ανασχηματισμό, με κυβερνητικές πηγές να τοποθετούν την ανακοίνωση του νέου σχήματος «εκτός απροόπτου» για τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, ενώ δεν αποκλείεται, αν «κλειδώσουν» όλα τα ονόματα, ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί και εντός της ημέρας.

Οι Σαμαράς και Βενιζέλος επιθυμούν να στείλουν μήνυμα ανανέωσης και επανεκκίνησης, γεγονός που συνεπάγεται εκτεταμένες αλλαγές τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και σε επίπεδο υφυπουργών.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να βρίσκεται καθ οδόν για την τράπεζα της Ελλάδας.

Τα ονόματα που ακούγονται έντονα για την θέση του αντικαταστατή του κ. Στουρνάρα είναι του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα, αλλά και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας Χρύσανθου Λαζαρίδη. Άλλα ονόματα που «παίζουν» για τη νευραλγική θέση είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Δένδια και Μάκη Βορίδη.

Δεν αποκλείεται στη νευραλγική θέση του επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών να τεθεί τελικά ένα πρόσωπο – έκπληξη, όπως τον πρώην επίτροπο Σταύρο Δήμα.

Επίσης, για το νέο κυβερνητικό σχήμα ακούγονται τα ονόματα των Ανδρέα Λοβέρδου, Πάρη Κουκουλόπουλου, Άννας Ασημακοπούλου, Άρη Σπηλιωτόπουλου, Κώστα Μαρκόπουλου, Γιώργου Κουμουτσάκου και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση ή τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στις αμέσως επόμενες ώρες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ταξιδέψει αυθημερόν για την ορκωμοσία του νέου αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σημειώνεται ότι πριν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας όπου θα πρέπει να υποβληθεί η κυβερνητική πρόταση. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαβορί για διάδοχος του Γιώργου Προβόπουλου είναι ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Εξάλλου, στα μέσα Ιουλίου θα «κλειδώσει» και το νέο πρόσωπο επιτρόπου στην Κομισιόν που θα αντικαταστήσει τη Μαρία Δαμανάκη.

Είπαν για τον ανασχηματισμό

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον ανασχηματισμό ως πρόσχημα για να δείξει ότι αντιλήφθηκε το μήνυμα της κάλπης» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει και τον ανασχηματισμό πριν ακόμη γίνει» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

“Ούτε ο ανασχηματισμός της σημερινής κυβέρνησης, ούτε οι γέφυρες που ρίχνει η αξιωματική αντιπολίτευση σε δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής υπέρ του λαού”, εκτιμά με γραπτή δήλωσή του ο γγ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο ανασχηματισμός αποτελεί ένα παζάρι μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Facebook Comments