Μετά τον ΟΠΑΠ, που φαίνεται ότι αντέχει στις πιέσεις της αγοράς και αποτελεί την εναλλακτική λύση στην αγορά, οι επενδυτές εστιάζουν στη ΔΕΗ. Η περίπτωση και ο χειρισμός της αποκρατικοποίησης αυτής είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του Ταμείου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κρίνουν ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη από τις αποκρατικοποιήσεις, αφού θα πρέπει να γίνει με τρόπο «βελούδινο» λόγω του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων στην Επιχείρηση, που αγγίζει τους 30 χιλιάδες.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζουν τα γνωστά δύο σενάρια περί διαχωρισμού της Επιχείρησης σε μικρή και μεγάλη ΔΕΗ. Σε συνάντηση που είχε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με εκπροσώπους της τρόικας την περασμένη Πέμπτη, μεταξύ άλλων, ετέθη και το θέμα της ΔΕΗ, με τους τελευταίους να εμφανίζονται… επιεικείς στις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο πρόγραμμα. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, όπως έχει γράψει το «Κ» ήταν κατηγορηματική απέναντι στην τρόικα ότι και τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν και ο στόχος για άντληση εσόδων περίπου 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για εφέτος θα επιτευχθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Ταμείο αλλά και η κυβέρνηση θα ασχοληθούν με την περίπτωση της ΔΕΗ από το καλοκαίρι κι έπειτα κι εφόσον έχουν πάει τα δύο προηγούμενα crash tests των ιδιωτικοποιήσεων, αυτά του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι να σπάσει η ΔΕΗ σε δύο επιχειρήσεις. Η «μικρή ΔΕΗ», όπως λέγεται, θα έχει περί τους 2.000 εργαζομένους και θα έχει ως περιουσία κάποιους σταθμούς και ένα ορυχείο, πιθανότατα αυτό της Βεύης. Η νέα επιχείρηση είναι αυτή που θα πουληθεί, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Στη μεγάλη ΔΕΗ που είναι ήδη εισηγμένη στο ΧΑ, ο μέτοχος της «μικρής ΔΕΗ» θα αποκτήσει ταυτόχρονα κάποια θέση. Προς το παρόν, ξένα funds, όπως το Silchester ή η Fidelity έχουν χτίσει ήδη θέση στο χαρτί αποτελώντας τον δεύτερο ισχυρότερο μέτοχο με ποσοστό που αγγίζει περίπου το 15%.

Σημειωτέον, ότι ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ, μαζί με τον ΟΤΕ αποτελούν τα νέα αναχώματα της αγοράς, εν όψει της εξόδου της Coca-Cola από το ΧΑ, κίνηση που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ

Ο λόγος της πτώσης στο ΧΑ χθες είχε να κάνει με τις φήμες ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία με την τρόικα προκειμένου να χαλαρώσουν οι ασφυκτικοί όροι ανακεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να κινδυνεύουν να χάσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Ακόμη, η λειτουργική συγχώνευση ΕΤΕ – Eurobank βρίσκεται στην αρχή της, εκκρεμεί η δημόσια πρόταση και η ολοκλήρωση της Πειραιώς προς τη Γενική και η εξαγορά της Millennium και μόνη η Alpha φαίνεται ότι μπορεί να σταθεί, αλλά τα ξένα funds, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζητούν ακόμα χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Νέο ράπισμα για τις τράπεζες και μία ακόμα αφορμή για να βρεθεί χαμηλότερα η αγορά και να κλείσει σε νέα χαμηλά περίπου δύο μηνών, στις 967,15 μονάδες και οριακές απώλειες 0,29%. Πτώση κοντά στο 6% για την Πειραιώς, στα 0,22 ευρώ, 4,65% υποχώρησε η Eurobank, στα 0,369 ευρώ, 3,69% η Κύπρου, στα 0,209 ευρώ, 3,63% η Alpha, στα 0,877 ευρώ και 2,45% η Εθνική, στα 0,87 ευρώ, επίπεδα τα οποία αποτελούν πολυετή χαμηλά.

Οι συναλλαγές είναι πλέον ιδιαίτερα χαμηλές στο ΧΑ, μόλις στα 46,8 εκατ. ευρώ την Τρίτη, που σημαίνει ότι η διάθεση για ρίσκο όλο και περιορίζεται.

Καταφύγιο την Τρίτη αποτέλεσε ο ΟΠΑΠ, που κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη από τον 25άρη, στα 6,90 ευρώ και άνοδο 4,55%. Κέρδη 3,5% για τη ΜΕΤΚΑ, στα 11,80 ευρώ και 1,82% για τον Μυτιληναίο, στα 5,03 ευρώ, μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την Alpha Finance και την τιμή στόχο για τον Μυτιληναίο στα 7 ευρώ.

Κέρδη άνω του 2% για την Ιντραλότ η οποία πήρε τη δουλειά από τον ΟΠΑΠ, 1,91% ενισχύθηκε η Frigoglass, 1,67% η ΕΧΑΕ, στα 4,86 ευρώ, 1,305 η ΔΕΗ, στα 7,02 ευρώ. Κλείσιμο στα 8,23 ευρώ για τα ΕΛΠΕ, στα 7 ευρώ για την Jumbo, στα 13,56 για την Folli Follie και στα 18,64 ευρώ για τον ΟΛΠ.

Facebook Comments