Καθώς οι οικονομικές αβεβαιότητες αρχίζουν να υποχωρούν, οι τάσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο φαίνεται να ανακάμπτουν, αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, με την οποία ξεκινά και πάλι την κάλυψη του κλάδου.

Οπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, η πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση, η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και η σταθεροποίηση των τάσεων στην ποιότητα των ενεργητικών δημιουργούν ισχυρά θεμέλια για την ανάκαμψη του κλάδου.

Προσθέτει δε ότι οι προοπτικές είναι λαμπρές, αλλά το κλειδί είναι η εκτέλεση. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι τρεις τράπεζες που καλύπτει, ήτοι Alpha, Eurobank και Πειραιώς, είναι πλέον πολύ καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να αποκαταστήσουν την κερδοφορία, αν και ακόμη δεν έχουν φέρει αποτελέσματα αναφορικά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης.

Οι αποδόσεις τους (εκτιμώμενες) για το 2018 είναι ισχυρές όταν συγκριθούν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά υπολείπονται κάπως τον ομολόγων τους στις αναδυόμενες αγορές. Ο διεθνής οίκος θέτει τιμή-στόχο το 0,80 ευρώ για την Alpha (σύσταση αγορά), το 0,40 ευρώ για τη Eurobank και το 1,75 ευρώ για την Πειραιώς, με ουδέτερη στάση για τις δύο τελευταίες. Ο διεθνής οίκος προβλέπει πως οι τράπεζες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2015, ενώ χαρακτηρίζει κρίσιμο στοιχείο την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Ως ρίσκα για τις τράπεζες ξεχωρίζει θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα χαρτοφυλακίου, την αναδιάρθρωση σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, αλλά και με ζητήματα χρηματοδότησης. Σε ό,τι αφορά την Alpha, η Goldmans Sahcs επισημαίνει πως θα ευνοηθεί από τη μακροοικονομική ανάκαμψη, ενώ τονίζει ακόμα τα πιθανά οφέλη από τις συνέργειες και τη μείωση στα κόστη. Για τη Eurobank τονίζει ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο και προβλέπει πως η τράπεζα θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από τη συγκέντρωση και αναδιάρθρωση του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς τονίζει πως ο τραπεζικός όμιλος θα ευνοηθεί από τις συνέργειες, ενώ προσθέτει πως η πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση τον φέρνει σε ισχυρή θέση εν όψει των επικείμενων stress tests από την ΕΚΤ.

Η έκθεση της HSBC

Θετική είναι και η HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας πέντε λόγους. Ο πρώτος είναι ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου 8,3 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο δεύτερος αφορά στην οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, ενώ επίσης το πολιτικό ρίσκο είναι τώρα χαμηλότερο. Τέταρτο στοιχείο είναι η εμπιστοσύνη που αποπνέουν, καθώς έχουν ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση για να αντλήσουν ρευστότητα και, τέλος, οι αποτιμήσεις είναι πιο ελκυστικές.

Για την Alpha Bank  η τιμή-στόχος είναι το 0,87 ευρώ, από 0,68 ευρώ, και για την Πειραιώς τα 2,08 ευρώ, από το 1,79 ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα  η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 3,82 ευρώ, από τα 3,96 ευρώ.

Facebook Comments