Ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου, καθώς είναι ο άνθρωπος στους ώμους του οποίου θα πέσει το βάρος της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

«Η Ελλάδα έχρισε νέο υπουργό Οικονομικών τον Γκίκα Χαρδούβελη, επικεφαλή οικονομολόγο ιδιωτικής τράπεζας, σε μία κυβέρνηση που ανασχηματίστηκε μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ» γράφουν οι Financial Times.

Ο κ. Χαρδούβελης, με σπουδές στις ΗΠΑ, ηγείται της οικονομικής ομάδας της Eurobank, την τέταρτη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, ενώ είναι καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εχει καταφέρει να μείνει μακριά από πολιτικές διασυνδέσεις, ακόμη και όταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σημίτη, τον πρωθυπουργό που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, σημειώνει η εφημερίδα.

«Είναι γλυκομίλητος, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα σταθεί απέναντι στην τρόικα», είπε συνάδελφός του, αναφερόμενος στις -ενίοτε- θυελλώδεις σχέσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς παρατηρητές της.

«Ο οικονομολόγος Γκίκας Χαρδούβελης είναι τοποθετήθηκε ως υπουργός Οικονομικών, στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος οδήγησε στην οικονομική ανάκαμψη τη Ελλάδα που έφτασε στο χείλος της εξόδου το 2012», μετέδωσε το Reuters.

«Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank είχε διατελέσει σύμβουλος και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ενώ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο σε μία στιγμή που η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της, αλλά έχει μπροστά της τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, αργότερα μέσα στη χρονιά», προσθέτε το πρακτορείο.

Το Bloomberg σε αντίστοιχο δημοσίευμά του αναφέρει ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης, θα προσπαθήσει να οδηγήσει το χρεωμένο κράτος έξω από την εξαετή ύφεση και ια αγωνιστεί για μία συμφωνία με τους εταίρους στην ευρωζώνη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε ευρύ ανασχηματισμό και τοποθέτησε έναν μη κομματικό, ακαδημαϊκό στη θέση του Υπουργού Οικονομικών σε μία προσπάθεια να ανανεώσει την κυβέρνηση που έχει ισχνή πλειοψηφία.

«Ο αιφνίδιος ανασχηματισμός, που έφερε τον Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα ήλθε μετά από τις απώλειες για το κυβερνών κόμμα που ήρθε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Χαρδούβελης αναλαμβάνει το υπουργείο σε μία ευαίσθητη χρονική συγκυρία, την ώραπου η Ελλάδα ετοιμάζεται για να διαπραγματευτεί με τους ξένους δανειστές της την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η οικονομία», προσθέτει ο Guardian.

Ο νέος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε και στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της για τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θεωρείται ειδικός στα τραπεζικά θέματα και υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

«Ο 58χρονος καθηγητής, κατά τη διάρκεια της χειρότερης φάσης της ελληνικής οικονομικής κρίσης του 2012, είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου. Και με τον Χαρδούβελη στο τιμόνι του υπ. Οικονομικών δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι στους διεθνείς πιστωτές», τονίζει η FAZ.

»Ο Χαρδούβελης αντικαθιστά τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομιών, ο οποίος με τη σειρά του θα τεθεί επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος», γράφει η Welt, ενώ η Deutsche Welle τονίζει σε δημοσίευμά της ότι ο αντικαταστάτης του κ.Στουρνάρα, Γκίκας Χαρδούβελης απολαμβάνει τη συμπάθεια τόσο των συντηρητικών, όσο και των σοσιαλιστών. Υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες».

Facebook Comments