Συρρίκνωση παρουσίασε η αγορά κοσμημάτων και αξεσουάρ μόδας το 2011, καθώς η οικονομική κρίση, το μειωμένο εισόδημα και η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών επιβάρυναν σημαντικά τις εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με μελέτη της Hellastat, η μείωση της αγοράς κοσμήματος σε τιμές λιανικής το 2011 υποχώρησε κατά 35%, ενώ τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοϊας υφίστανται υποχώρηση των εσόδων τους που φτάνει έως και το 80%. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, μάλιστα, ότι η πτωτική αυτή τάση επικράτησε και το 2012.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη της Hellastat, οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας κοσμημάτων έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχή διακύμανση των τιμών των πρώτων υλών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή του χρυσού τα τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 2012 περίπου στα 1.700 δολ. / ουγγιά.

Η φθίνουσα πορεία του κλάδου διαφαίνεται και στη διαχρονική μείωση του αριθμού των αργυροχρυσοχοείων, τα οποία πλέον αριθμούν περίπου 1.500, έναντι 6.500 πριν από μερικά χρόνια. Σημαντικό μειονέκτημα αποτελεί επίσης το παράνομο εμπόριο κοσμημάτων χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά, κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την Hellastat, ο τομέας του κοσμήματος μπορεί να ενισχυθεί εφόσον υποστηριχθούν τα εγχώρια εργαστήρια προκειμένου να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους σε αγορές του εξωτερικού που δεικνύουν προτίμηση στο κλασικό κόσμημα (Αμερική, η Ρωσία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία).

Facebook Comments