Το νομοσχέδιο για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις που επρόκειτο να παρουσιαστεί σήμερα στους πιστωτές, και εντέλει αναβλήθηκε, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, δεν αναμένεται να προσφέρει σημαντικές νέες παραχωρήσεις πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί, αλλά θα προσθέσει λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το CNBC που επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

Σχετικά με την παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου στους πιστωτές, πριν γίνει γνωστό ότι αυτή αναβλήθηκε, ο Alistair Nowton, πολιτικός αναλυτής στη Nomura δήλωσε στο CNBC ότι “ενδεχομένως αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός”.

Σύμφωνα με τον ίδιο “είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι (ο Έλληνας πρωθυπουργός) Αλέξης Τσίπρας είναι προετοιμασμένος να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών”.

Όπως αναφέρει ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group, “η πτώση της δημοτικότητας και οι σημαντικοί περιορισμοί ρευστότητας ωθούν την κυβέρνηση προς μία συμφωνία τον Μάιο, γεγονός που αντανακλάται στην ανακατάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης και σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να κατατεθούν στο κοινοβούλιο το νωρίτερο αύριο”.

Σύμφωνα με τον Alistar Nowton, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπη με δύο βασικά ερωτήματα.

“Το πρώτο είναι: Θα καταλήξει η Ελλάδα σε κάτι που θα πηγαίνει αρκετά μακριά για να κατευνάσει τις πιστώτριες χώρες. Και δεύτερον: υποθέτοντας ότι ο Τσίπρας μπορεί να το κάνει αυτό, μπορεί να εξασφαλίσει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα περάσει το νομοσχέδιο;” αναφέρει.

Κρίσιμο σημείο, κατά τον Mujtaba Rahman, θα είναι επίσης το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

“Θεωρούμε ότι μόνο μερική μεταρρύθμιση θα πραγματοποιηθεί πριν τον Ιούνιο, αρκετή για να εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση κι να περιορίσει τις σοβαρές αποστασίες από τον κυβερνητικό συνασπισμό” δηλώνει.

“Ο Ιούνιος θα είναι ένα πιο κρίσιμο ΄σημείο ανάφλεξης΄ όπου ο κίνδυνος ενός δημοψηφίσματος και της κατάρρευσης της κυβέρνησης αυξάνονται” καταλήγει ο Μ. Rahman.

Facebook Comments